Nükleer testler için bilinen tek bölgenin Mayıs ayında kapatılacağını söyleyen Seul’e göre, Kuzey Koreli lider Kim Jong-Un tarafından yapılan teklif, Çin sınırına yakın gizli bir tesis olan Bungi-ri merkezini işaret ediyor.
Bu yeraltı bölgesi, Pyongyang’ın altı nükleer testinin yapıldığı yerdi. Testlerin en sonuncusu ise geçtiğimiz Eylül ayında yapılmıştı. Dünya ise şu anda bu testlerin gerçekten sona erip ermediğine odaklanmış durumda.
Yaklaşık 1.000 metre yükseklikteki granit dağının altına kazılan bölge, Çin sınırında yer alan Hammegjung (Kuzeydoğu) alanındaki yüksek dağlarla çevrili durumda. Bu durum ise onu, nükleer patlamaların gücü ile başa çıkmak için mükemmel bir yer haline getiriyor. 2006 yılının eylül ayında Kuzey Kore’nin –şu anki liderin babası olan- önceki lideri Kim Jong-Il tarafından gerçekleştirilen ilk nükleer test ile bölge keşfedilmişti. O zamandan beridir de uydularla bir yarış halinde.
Bölgeye girişleri farklı yerlerden olan pek çok geçit de görülebiliyor. İstihbarat Yetkililerinin ifadesine göre, ilk test doğu geçidinde tamamlandı. 2. ve 3. test ise batı geçidinde tamamlanırken diğer testler de kuzey geçidinde yapıldı. Bu bölgede gerçekleştirilen testler, özellikle de 2011 yılında Kim’in yönetimi devralmasıyla beraber, Kuzey Kore Nükleer Programı için hızlı bir gelişim kaydetti. Bu yolla, 6 ay boyunca 4 nükleer testi gerçekleştirildi.
Genel olarak başarısız kabul edilen birinci testin gücü sadece 1 kilotona (1.000 ton) ulaşmışken, 3 Eylül 2017 yılında yapılan son test ise 250 kilotona ulaşmıştı. Bu da, 1945’te Hiroşima’yı vuran nükleer bombanın 16 kat üstünde bir güç anlamına geliyor. Çin sınırına yakın olan Bungi-ri ise, Pekin için endişe kaynağı haline gelmiş durumda. Son testi hisseden sınırın diğer tarafında yaşayan birçok Çinli daha uzak bölgelere kaçmıştı.
Deneylerin artan etkisi, bölgenin güvenliğine yönelik çeşitli endişelere yol açtı. Çinli bilim adamları, bölgeye yönelik önemli bir radyasyon tehdidine karşı uyarılarda bulundu. Kim, bölgenin kapatıldığını duyurduktan sonra, nisan ayında bölgeye gelebilecek olası hasarlar hakkındaki tartışmalar yeniden gündeme geldi.
Bazı uzmanlar, bunun sadece Pyongyang tarafından şeklî bir taviz olduğunu düşünüyor. Çünkü bölge operasyonel bir kullanım için şu andan itibaren kabul edilemez, eskimiş durumda. Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi’ndeki deprem uzmanlarının son zamanlarda gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, son nükleer testi, dağdaki kayaların çökmesine sebep oldu. Fakat Middlebury Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Jeffrey Lewis, bu hipotezi reddederek, “Aslı yoktur,” yorumunda bulundu. Seul’den gelen habere göre, Kim bölgenin kullanıma artık elverişli olmadığı düşüncesini kabul etmiyor ve iki geçidin daha oldukça geniş ve yeni bir durumda olduğunu belirtiyor.
Pyongyang, testlerin bölge için bir tehdit oluşturmadığını ve radyoaktif sızıntı içermediğini uzun zamandır dillendirmekte. Fakat Güney Koreli ve Japon Basın Araçları’nın söylediğine göre, Kuzey Koreli muhalifler ve araştırmacılar, bölgede yaşayan yerel çalışanların ve yakınlarının radyasyona, kanser vakalarına ya da deformiteleri olan çocukların doğmasına neden oluyor. Bu endişe dolayısıyla Güney Kore Birleşik Bakanlığı geçen yıl, radyasyona karıştığı düşünülen bölgeden gelen 30 Kuzey Koreli için tıbbi testler yapmıştı. Bung-ri’yi de içine alan Kilju bölgesinden gelen dördü ise, radyasyona maruz kaldığı şeklinde yorumlanabilecek semptomlara sahipti. Ancak araştırmacılar, bu sağlık sorunlarının nükleer bir testin sonucu olamayacağını söyledi.