Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK heyeti Bangladeş’te Arakanlı mültecilerin acılarını dinledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinden oluşan bir heyet, Myanmar’daki etnik temizlikten kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı (Rohingyalı) mültecilerin Myanmar-Bangladeş sınırında yaşadığı kampları ziyaret ederek yaşadıkları acıları dinledi.

Bangladeş’te yer alan kamplarda bir grup Arakanlı mülteci ile bir araya gelen BMGK heyetinin Pazartesi günü (bugün) Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ile görüştükten sonra Myanmar’a geçerek orada da Myanmar lideri Aung San Suu Çii ile buluşması bekleniyor.

26 diplomatın yer aldığı heyet Kunarbarra mülteci kampını ziyaret etti

Bangladeş Mülteci Komiseri Muhammed Abdulkelam, 15 ülkeden 26 diplomatın yer aldığı BMGK heyetinin 6 bin Arakanlının yaşadığı Kunarbarra mülteci kampını ziyaret ettiğini bildirdi.

Kamp Başkanı Del Muhammed, heyetin şiddete maruz kalan Arakanlı kadınlarla bir araya gelerek taciz, tecavüz ve etnik temizlik dahil maruz kaldıkları şiddeti bizzat kendilerinden dinlediğini söyledi.

Heyet ile görüşen Arakanlı mülteci kadınlar AFP’ye verdikleri demeçte, “Heyete, hayatlarımızı kurtarmak için burada kalacağımızı söyledik. BM’nin güvenliğimizi güvence altına alması koşuluyla, evlerimize dönmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kutupalong mülteci kampı da ziyaret edildi

Heyet, Kutupalong mülteci kampını da ziyaret etti. Ziyaret esnasında, mülteciler Myanmar’daki haklarının geri iadesini talep ettiklerini belirten pankartlar taşıyarak heyeti karşıladı.

Kamplardaki mültecilerin temsilcileri BMGK heyetine isteklerinin yazılı olduğu 13 maddelik bir bildiri verdi.

İstekler arasında Arakan’da (Rakhine) güvenliğin sağlanması için uluslararası güvenlik birimlerinin bölgede görev alması, Arakanlıların Myanmar’a BM gözetiminde geri dönmesi ve Myanmar’da vatandaşlıklarının kendilerine geri verilmesi yer alıyor.

Myanmar, 700 bin Arakanlının göç etmesine neden olan Arakan eyaletindeki şiddet yüzünden Ağustos’tan beri yoğun bir uluslararası baskı altında bulunuyordu.

BMGK heyetinin ziyareti ile BM ve uluslararası yardım kuruluşlarından gelen Arakan krizi ve önümüzdeki yağmur mevsimine yönelik insani durumun daha da kötüleşebileceği yönündeki uyarı yeniden gündeme geldi.

BMGK, Arakan’daki askeri operasyonların durdurulması, insani yardımlara engelsiz erişim izni verilmesi ve Arakanlıların ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması yönünde Myanmar yetkililerine defalarca çağrıda bulundu.

Myanmar’a özel elçi atandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK heyetinin ziyareti öncesinde yaptığı açıklama ile Myanmar’a özel elçi olarak Christine Schraner Burgener’in atandığını duyurdu.

Myanmar’ın kuzeyinde isyancılar ve ordu arasında çatışmalar yaşanıyor

Budist nüfusun çoğunlukta olduğu Myanmar’ın batısındaki Arakan krizine ek olarak ülkenin kuzeyi diğer etnik azınlıkların yer aldığı çatışmalara sahne oluyor.

Myanmar’ın sınır bölgeleri, 1948’de İngiliz sömürgeciliğinden kurtulduklarından beri istikrara kavuşamadı. Yerel milislerin bölgede yayılması ve uyuşturucu ticareti yapılması nedeniyle bölgede birçok isyan hareketi yaşanıyor.

Binlerce insan, ülkenin kuzeyindeki isyancılar ve ordu arasında çıkan çatışmalar nedeniyle ülkeden kaçtı.

Kachin eyaletinden yeni göçler başladı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Başkanı Mark Cutts, Myanmar’ın kuzeyinde yer alan Kachin eyelatinden son üç haftada 4 binden fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı bilgisini verdi.

Myanmar hükümeti ile Kachin Bağımsızlık Ordusu arasında 2011’de bozulan ateşkesten bu yana Kachin ve Shan eyaletlerindeki kamplarda 90 binden fazla kişi yaşıyor.

En büyük endişelerinin sivillerin güvenliği olduğunu söyleyen Cutts, “Yerel örgütlerden, çatışmanın yaşandığı alanlarda hala çok sayıda sivil bulunduğuna dair raporlar aldık” şeklinde konuştu.

Suu Çii, yıllardır askeri yönetimle idare edilen ülkede fiili liderlik görevine geldiğinden beri barışa ulaşma konusunu ele aldıklarını ancak bunun yavaş ilerlediğini açıklamıştı.