Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM personeline karşı 54 cinsel istismar suçlaması | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler’e (BM) 2018 yılının ilk üç ayında, personeli hakkında 54 cinsel istismar ve sömürü suçlaması yapıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Ferhan Hak tarafından Salı günü yapılan açıklamada, bu yılın 1 Ocak ve 1 Mart tarihleri arasında, 18 yaş altında 13 kız çocuğu ve yaşı bilinmeyen 16 genç kız dahil olmak üzere toplam 66 mağdur, BM’ye şikayette bulunduğunu belirtti. Sözcü Hak, iddialardan ikisinin teyit edildiğine ve ikisinin ise reddedildiğine işaret ederek, soruşturma sonuçlarının bir davada gözden geçirildiğini belirtti.

“Herhangi bir suçlama, hizmet edenlerin fedakârlığını zedeliyor”

özcü Hak gazetecilere verdiği demeçte, “Personelimize yöneltilen herhangi bir suçlama, değerlerimizi, ilkelerimizi ve dünyanın en tehlikeli yerlerinde dahi gururla ve profesyonelce hizmet edenlerin fedakârlığını zedeliyor” ifadelerini kullandı.

BM yardımlarından yararlananlara karşı cinsel istismar ve taciz ile suçlanan BM personeli ile ilgili bu raporlar, 54 iddiadan 14’ünün barışı koruma personeline ve 18’inin BM ajansları, fonları ve programlarında görevli personele karşı yapıldığını gösteriyor.

BM barışı koruma güçleri personeline, son yıllarda cinsel istismar ve sömürüye yönelik bir dizi suçlamada bulunuldu. Geçtiğimiz yıl hakkında yoğun olarak cinsel saldırı suçlamalarında bulunulan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde BM barışı koruma gücü olan Kongolu bir birlik, ülkeye geri gönderildi.

Guterres’den cinsel istismarı durdurma sözü

BM Genel Sekreteri Guterres, BM bayrağı altında cinsel istismar ve sömürüyü durdurmaya söz verdi. Bağımsız bir inceleme komisyonu tarafından hazırlanan çok kritik bir raporun ardından BM iddiaları ele almış, BM Genel Sekreteri Guterres geçtiğimiz yıl kurbanların haklarını savunmak üzere bir avukat tayin etmişti.