Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’den Çin’e uyarı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyaz Saray tarafından dün yapılan açıklama ile Çin, Güney Çin Denizi’ni silahlandırmasının sonuçları konusunda uyarıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Çin’in Güney Çin Denizi’ni silahlandırdığının farkındayız. Çin’e bu konudaki kaygılarımızı ilettik ve bunun yakın dönemde ve uzun dönemde sonuçları olacağı konusunda onları uyardık” şeklinde konuştu.

ABD basını, geçtiğimiz Çarşamba günü Çin’in, Vietnam ve Filipinler ile tartışmalı olduğu Güney Çin Denizi’ndeki üç adaya füzeler konuşlandırdığını ve böylece egemenlik iddiasını güçlendirdiğini bildirmişti.

CNBC, Çarşamba günü, ABD’nin istihbarat raporları hakkında bilgi sahibi kaynakların Çin’in son 30 gün içerisinde Güney Çin Denizi’ndeki üslerin üçünde gemisavar seyir (Cruise) füzeleri ve karadan havaya füze sistemleri kurduğunu bildirdiğini aktardı.

Bu bilgi doğrulanırsa, Güney Çin Denizi’ni çevreleyen ülkeler ve Çin arasındaki gerilim yeniden artacak.

Çin, bölgedeki sivil tesisleri ve askeri uçakları alabilecek pistleri önceden bölgeye kurmuştu.

CNBC, Çin’in füzeleri Vietnam’ın doğusunda ve Filipinlerin batısındaki Spratly Adaları’nda konuşlandırdığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, dün, bu konudaki sorulara herhangi cevap vermedi. Çunying, “Çin’in ulusal toprakları savunmak için gerekli tesisler de dahil olmak üzere Spratlys takımadalarının yapılan barışçıl inşa, Çin’in egemenliğini ve güvenliğini güvence altına almayı amaçlıyor. Bu egemenliği ihlal etme niyetinde olmayanlar endişelenmemeli” şeklinde konuştu.

Filipinler’in başvurduğu Lahey merkezli Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Pekin’in Güney Çin Denizi’nde hiçbir tarihi hakkı olmadığına karar vermiş, Pekin ise bu kararı reddetmişti.