Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İngiltere’deki yerel seçimler May hükümeti için referanduma dönüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngilizler dün yerel seçimler için sandık başına gitti. Başbakan Theresa May, geçen yıl meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından ilk kez bir seçimle karşı karşıya.

Aralarında Manchester ve Leeds gibi önemli şehirlerin de bulunduğu İngiltere seçimlerinde 16 binin üzerinde aday, 4 bin 370 sandalye için yarışıyor. Muhafazakar Parti, 32 belediye meclisinin yenileneceği oylamada muhalefetteki İşçi Partisi’nin geleneksel kalesi olarak bilinen Londra’da mağlubiyetle karşı karşıya.

Geçen haziran ayında 71 kişinin öldüğü Grenfell Tower yangının yaşandığı Londra’nın Kensington bölgesinde felaketin Muhafazakar Parti oylarını etkileyip etkilemeyeceği merak konsu.

54 yaşındaki yardım çalışaı Joe Patti, AFP’ye verdiği demeçte sabah saat 7’de oy kullanmaya gittiğini belirterek, “Yerel meclislerde kesintiler merkezi hükümetin kemer sıkma politikasından kaynaklanıyor” yorumunda bulundu. 79 yaşındaki emekli Joyce Mason da hastane hizmetlerindeki kesintinin kararını etkilediğini belirterek “Kocam 27 Aralık’ta İngiltere’de hastaneye gitti ve çok hastaydı. Ama sabah 6’dan öğlene kadar bir arabada kaldı. Şu anda baskı altında olduklarını biliyorum ama geçmişte durum böyle değildi” dedi.

İngiltere’de yerel seçimlere katılım genellikle düşük oranda gerçekleşiyor. Geçen yıl sadece seçmenlerin 3’te 1’i sandık başına gitti. Haziran ayında düzenlenen parlamento seçimlerine ise katılım yüzde 69 oldu.

Osöz konusu dönemden bu yana hükümet Brexit ve Karayip ülkelerinden gelen göçmenlerle ilgili yaşanan skandalın ardından bölünmelerle karşı karşıya. Göçmen skandalı İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd’un istifasına yol açmıştı.

Yerel seçimleri ağırlıklı olarak etkileyen başlık ulusal konular oluyor. Ancak bu, Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nin karşı karşıya kaldığı zorluklar göz önüne alındığında zaferin garanti altına alındığı anlamına gelmez.

Taksi şoförü olan 64 yaşındaki Janet Barton, aile geleneğinin aksine May’in partisi için oy kullanacağını belirterek “İsçi Partisi’nin buradan çıkmasını istiyorum. Başka bir parti için oy kullanacağım. Jeremy Corbyn’i sevmiyorum” dedi.

Parlamento seçimlerinden farklı olarak AB vatandaşları da yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip. Bu nedenle bazı adaylar seçim kampanyalarında yerel vergiler, çöp toplama ve yol durumları gibi konuların dışında Brexit’e de odaklanıyor.

Sabah saat 7’de kapılarını açan seçim merkezlerinde oylama akşam 10’da sona erdi. Seçim sonuçlarının perşembeyi cumaya bağlayan gece açıklanması bekleniyor.