Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin, ABD uçaklarını taciz ettiği yönündeki iddiaları yalanladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pekin yönetimi dün Cibuti’deki Çin donanma üssündeki personelin ülkedeki ABD üssüne iniş yapan uçakların pilotlarını askeri tip lazer ışığıyla taciz ettiği yönündeki suçlamaları reddetti.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Resmi kanallar aracılığıyla ABD tarafından yapılan yanıltıcı suçlamaları reddettik” ifadeleri kullanıldı. AFP’nin bildirdiğine göre Çin, uluslararası hukukun yanı sıra bulundukları ülkelerin yasalarına da saygı gösterme konusunda kararlı olduğunu bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı, perşembe günü konuya ilişkin resmi bir şikâyette bulundu. Yaşananları “son derece tehlikeli” olarak nitelendiren Bakanlık Sözcüsü Dana White aracılığıyla Pekin’den olayı soruşturması istendi. “Bu uygulamalar, pilotlarımız için ciddi bir tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullanan White, pilotların lazerle Çinliler tarafından hedef alındığına inanıldığını dile getirdi. Bir başka sözcü de Fransız Basın Ajansı’na verdiği demeçte C-130 kargo uçağının Cibuti Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki ABD askeri üssü Lomonnier’e inişi sırasında meydana gelen kazada hafif şekilde hasar aldığını aktardı.

Söz konusu üs Afrika’nın doğusunda ve ABD’nin Yemen’de terörle mücadele operasyonlarında kullanılıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıntılı bir soruşturma sonrasında Çin suçlamaların gerçeklerle uyuşmadığını ABD’ye açık ve net bir şekilde iletti. ABD tarafının keyfi suçlamalarda bulunmaması ve açıklamalarını yapmadan önce doğrulamaya özen göstermeleri gerekiyor.”

Çin, 2017 yılında Cibuti’de, söz konusu ABD üssüne birkaç kilometre uzağında yurtdışındaki ilk askeri üssünü açtı. ABD’nin Nijer’in Agadez bölgesinde sahil bölgesindeki operasyonları yönettiği başka bir üssü daha bulunuyor.