Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yahudi bilim insanı kazandığı ödülü İsrail karşıtı STK’lara bağışladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’li Yahudi bilim insanı ve düşünür Profesör Evelyn Fox Keller, Tel Aviv Üniversitesi’nden Dan David Ödülü’nü kazanan dokuz kişiden biri oldu.

Genetik Profesörü Keller kazandığı ödülü, İsrail’deki B’Tselem, Sivil Haklar Derneği ve İnsan Hakları Doktorları derneği gibi sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacağını söyledi.

Önde gelen Yahudi bir ABD’li işadamı tarafından bağışlanan bu ödül, 3 milyon dolar değerinde. Tel Aviv Üniversitesi ödülü “İnsanlığın zenginleştirilmesi ve entelektüel değişikliklerin oluşmasına katkıda bulunmuş Yahudi kişiliklere” veriyor.

Evelyn Fox Keller ödülü diğer kazananlarla bölüşecek. Keller, dün bir günlüğüne Tel Aviv’e gitti ve ödülünü teslim aldı. ABD’ye döneceği esnada bazı İsrailli gazetecilere kazandığı ödülü, insan hakları kuruluşlarına bağışlayacağını belirtti.

Keller ayrıca “İşgalin açığa çıkarılması, insan haklarının korunması ve Filistin halkının haklarının desteklenmesinde oynadıkları rolden dolayı bu kuruluşları takdir ettiğini” bildirdi.
82 yaşındaki kadın akademisyen ve düşünür Fox Keller, ödülünün takdimi esnasında bu meblayı İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü politikada mücadele eden kuruluşlara aktarılmadığı sürece kabul etmeyeceğini söyledi.

Fox Keller yaptığı açıklamada “Dan David Vakfına hem bana bu ödülü layık gördükleri hem de İsrail toplumunun barışçıl şekilde bir arada yaşamasına ve insan haklarının korunmasına katkı sunan bu kuruluşlara destek vermemi sağladığı için minnettarım” ifadelerini kullandı.

Ödülün başlangıçtan itibaren reddedilmemesi ile ilgili bir soruya yanıt olarak, üniversitenin işgal güçlerinin bir kurumu olmasına rağmen, Fox şöyle cevap verdi: “Ben işleri bu şekilde görüyorum. Ödülü, sisteme karşı çıkan insanların desteği ile kazanıyorum. Ödülün reddedilmesinin hiçbir şeye fayda sağlayamayacağını ancak ödülüne saygı duyduğumda bakış açımı aydınlatacağı düşündüm. Bu yüzden ödülü hak edene vermeye karar verdim. Törenden sonra ödülü bu harika insanlara vermek istedim.”

Fox, Tel Aviv ve tüm İsrailli üniversitelerini, İsrail hükümetinin Filistinli üniversitelere öğrencilerine ve öğretim görevlilerine karşı yaptığı hareket özgürlüğünü kısıtlayan güvenlik silahları kullanması konusundaki kusurlu sessizliklerini eleştirdi. Öğrencilerin birçoğunun eğitimlerine devam etmeleri, araştırma konferanslarına katılmaları ve Filistin üniversitelerine istedikleri zaman girmeleri engelleniyor.

İsrail vatandaşlarını, özellikle de aydınları eleştiren Fox “işgalin uygulamalarına sessiz olduklarını ve onun iğrenç uygulamalarını durdurmak için hiçbir şey yapmadıklarını” söyledi. Ayrıca İsrail’in Filistinlilere yaptıklarını görünce Yahudi olduğundan utandığını vurguladı.

Evelyn Fox Keller Kimdir?

Evelyn Fox Keller (d. 20 Mart 1936, New York, ABD), Amerikalı fizikçi, yazar ve feminist düşünürdür.

Evelyn Fox Keller, 20 Mart 1936 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde dünyaya geldi. 1957’de Brandeis Üniversitesi fizik bölümünden mezun olan Keller, 1963 yılında Harvard Üniversitesi’nde teorik fizik dersleri gördü ve doktora derecesi ile buradan mezun oldu. Doktora tezini moleküler biyoloji üzerine hazırlayan Keller, bu süreçte çalışmalarına Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda devam etti.

Keller, Northeastern Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi, New York Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de dersler vermiştir.