Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’in İran askeri üssüne saldırısında 15 kişi öldü! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail’in Şam’ın güneyinde bulunan İran’a ait askeri tesislere düzenlediği saldırıda 8’i İranlı olmak üzere 15 kişinin öldüğünü belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın salı akşamı nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmasından birkaç saat sonra, İsrail’in, Şam’ın güneyindeki bir askeri üsse hava saldırısı düzenlediği bilgisi gelirken, Suriye resmi medyası da, Suriye hava savunma sistemlerinin aynı gün iki İsrail füzesini imha ettiğini öne sürdü.

İsrail Ordusu, Suriye’deki İran güçlerinin Golan Tepelerinde ‘düzensiz hareketlikleri’ teşhis ederek bölgedeki yetkililere haber verdiklerini açıklamış, İsrail askeri sözcülüğünce yapılan açıklamada ise bölgeye yeni savunma ekipmanı gönderildiği ve yedek kuvvetlerin harekete geçirildiği kaydedilmişti.

İsrail, Trump’ın kararını memnuniyetle karşıladı

İsrail, Trump’ın nükleer anlaşmaya karşı sert tutumunu memnuniyetle karşılarken, alınan bu karar sonrası bölgesel çatışmaların patlak verebileceği korkusu da arttı.

İran ve müttefiki Hizbullah, ülkede yedi yıldır devam eden savaşta Suriye rejim güçlerine kritik dönemlerde önemli destek sağladı. İran’ın Suriye’de artan etkisi ise İsrail’in endişelerini daha da arttırdı.

Geçtiğimiz ay Humus’taki Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı düzenlenmiş ve saldırıda 7 İranlı ölmüştü. Tahran ise saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak bu saldırının cevabını vereceklerini vurgulamıştı.

Gerginlik tırmanabilir

Uzmanlar, Washington’un nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından iki düşman olan İsrail-İran arasındaki çatışmanın Suriye’de alevlenebileceğini ifade ediyor.

Suriye rejimine yakın bir analist, büyük bir çatışmanın risk ve tehlikelerinin herkes tarafından kabul edildiğini, İran ve İsrail’in aralarında yaşanacak büyük bir çatışmanın sonuçlarını çok iyi bildiğini söyledi.

1967 Savaşı’nda İsrail tarafından kontrol altına alınan Golan Tepeleri yaşanan gerginliğin ardından sessizliğe büründü.

Bölgede yerel turizm yetkilisi olan Detti Goldstein, Golan Tepeleri’ne yönelik sınırlı sayıda turun iptal edildiğini ve hayatın normale döndüğünü söylerken, uzmanlar bölgede gerilimin yeniden patlak vermesini bekliyor.

İran milisleri er ya da geç saldıracaklar

ABD Başkanı George W. Bush döneminde ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı olarak görev yapan Gary Samore, Tel Aviv yakınlarında düzenlenen yıllık güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, Tahran’ın Suriye’de konuşlandırdığı milislerin İsrail sınırına yakın olan İsrail askeri mevzilerine er ya da geç saldıracaklarını öne sürerek, İsrail’in kendisini savunmak için saldırı gerçekleştirme konusunda askeri üstünlüğü ve özgürlüğü olduğunu iddia etti.

Samore, Esed’in önemli müttefiki olan Rusya’nın Suriye’deki işlerin kontrol altında olmasını istediğini ve Suriye topraklarında İsrail ile İran arasında büyük bir savaş çıkmasından kaçındığını da sözlerine ekledi.

Rusya ile İsrail arasında ‘kırmızı hat’ kurulmuştu

2015 yılında, Suriye’de hava saldırılarında herhangi bir karışıklık olmaması için Rusya ile İsrail arasında ‘kırmızı hat’ kurulmuştu.

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Yedioth Ahronoth haber sitesine verdiği röportajda, İsrail hükümetinin stratejisinin aralarında savaş başlamadan önce İran’ı Suriye’den çıkarmak olduğunu dile getirerek, “İranlıların Suriye’den stratejik olarak çekilme kararını almasını istiyoruz” dedi.