Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husilerin, Suudi Arabistan’a saldırı girişimi başarısız oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’deki İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları sürüyor.

Bu kez hedef, başkent Riyad ile sınır kenti Necran oldu.

Fırlatılan 4 balistik füze, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildi.

Yemen’deki Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki, başarısızlıkla sonuçlanan saldırılarda kasıtlı olarak yoğun nüfuslu alanların hedef alındığını söyledi. Bu durumun uluslararası insan hakları yasasına aykırı olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, “İran destekli Husi milisler tarafından yürütülen bu düşmanca hareket, İran rejiminin Suudi Arabistan’ı, bölgeyi ve uluslararası güvenliği tehdit etmektedir. Bu durum, 2216, 2231 sayılı Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlalidir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Husi milisler tarafından, Suudi Arabistan’a fırlatılan balistik füze sayısı 136’ya yükseldi.

Bu arada Riyad Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdurrahman bin Abdulaziz, etkisiz hale getirilen füze parçalarını inceleyerek, güvenlik faaliyetleri ve acil gelişmelere dair bilgi verdi. Füzelerin, Suudi Arabistan halkına ve topraklarına herhangi bir zarar vermediğini vurgulayan yetkili, uluslararası topluma da İran destekli milislere karşı gerekli sorumlulukları üstlenmeleri çağrısında bulundu.

Diğer taraftan Körfez Çalışmaları ve Araştırmaları Merkezi Başkanı, Siyasi Analist Dr. Abdul Aziz Sakr ise Suudi Arabistan önderliğindeki Arap Koalisyonu’nun, Husi milisleri paniğe soktuğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunan Sakr, “Trump’ın nükleer anlaşmadan geri çekilmesi ve yaptırım uygulama yoluna gitmesi sonrasında, Husi milisleri destekleyen İran ciddi bir darbe aldı. Bu durum İran’da ciddi bir ekonomik baskıya ve desteklediği milislerle ekonomik açıdan baş edememesine neden oldu” dedi. Sakr, koalisyon destekli Yemen güçlerinin de Husilerin kültür başkenti Taiz’i, ticaret başkenti el-Hudeyde’yi ve ideolojik açıdan başkenti olan Saada’yı özgürlüğüne kavuşturabileceğinin de altını çizdi. Yetkili ayrıca, siyasi başkent Sana’nın da özgürlüğüne kavuşabileceğini ve İran destekli Husi milislerin düşeceğini vurguladı.