Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB Büyükelçisi’nden Lübnan seçimlerine övgü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Christina Lassen, AB’nin Lübnan’da dokuz yıllık aranın ardından ilk kez gerçekleştirilen parlamento seçimlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lasseb, ‘Avrupa Günü’ vesilesiyle Beyrut’ta düzenlenen ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin yanı sıra çok sayıda bakan, milletvekili, büyükelçi ve temsilcinin katıldığı resepsiyonda konuştu. Bir takım gerginliklere rağmen seçimlerin genel olarak barışçıl bir ortamda gerçekleştirildiğini belirten AB Büyükelçisi, Avrupa’nın ‘Lübnan’ın bölgede bir arada yaşama ve hoşgörünün sembolü olması nedeniyle onun temel ortağı olarak istikrarını, güvenliğini ve ekonomik gelişimini desteklemeye kararlı olduğunu’ vurguladı.

Büyükelçi Lassen, “Bu hafta, Lübnan’daki AB temsilciliği açısından çok özel bir haftaydı. Çünkü 2009’dan bu yana gerçekleşen ilk parlamento seçimlerine tanık olduk” ifadelerini kullandı.

Lübnan hükümetinin, AB’den seçimleri izlemek üzere bağımsız bir seçim izleme komisyonu görevlendirmesi talebinden duydukları memnuniyeti de dile getiren Büyükelçi, daha fazla kadının Temsilciler Meclisi’ne girmesine izin verilmesini istedi. Meclis’te daha fazla kadın olması gerektiği tezinin güçlü bir şekilde desteklendiğini vurgulayan Christina Lassen, “Kadınları siyasete aktif olarak katılmaya ve oy kullanmaya teşvik etmeye devam edeceğiz. Gelecek seçimlerde kadınların bir fark yaratmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

AB Büyükelçisi, uluslararası toplumun iki ay önce, Lübnan’daki meşru güvenlik kurumlarına destek vermek için güçlü bir referansla Roma’da buluştuğuna ve yine geçtiğimiz ay Paris’te hükümetin ekonomik vizyonunu ve iddialı sermaye yatırım planını destekleme sözü verdiğine dikkat çekti. Söz konusu planın başarısı için yapısal ve sektörel reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Lassen, sadece iki hafta önce, başta Lübnan olmak üzere Suriye krizinden en çok etkilenen ve Suriyeli mülteciler evlerine dönünceye kadar onlara ev sahipliği yapma yükünü taşıyan ülkelere, siyasi ve mali destek sağlamak üzere dünyanın dört bir yanından 80 ayrı heyetin Brüksel’de bir araya geldiğini hatırlattı.
AB Büyükelçisi Lassen konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm bunlar Avrupa’nın, Lübnan’ın istikrar, güvenlik ve ekonomik gelişimini desteklemeye kararlı olduğunu ve en önemlisi de Lübnan’ın en iyi dostu olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni bu ülkeyi sadece güzelliği ve halkı için sevmemiz değil, Lübnan’ın Avrupa’nın en yakın komşusu ve en önemli ortağı olması.”

Lübnan’ın sadece bölgede değil, tüm dünyada birlikte yaşamanın ve hoşgörünün simgesi haline geldiğini söyleyen AB Büyükelçisi Lassen, ülkenin 1,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, Avrupa’nın Lübnan’la temel insani değerlerin yanı sıra, terörizm, göç ve ekonomik büyüme ihtiyacı gibi bazı temel zorlukları paylaştığına işaret etti.