Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sadr’ın desteklediği koalisyon Irak seçimlerini önde götürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ta cumartesi günü düzenlenen genel seçimlerin ardından oy sayma işlemi devam ediyor. Resmi olmayan sonuçlara göre Haydar İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu seçim yarışında geriye düşmüş durumda.

Fransız Haber Ajansı (AFP) ülke dışında oyların sayım işleminin devam ettiğini bildirdi. Pazar akşamı ilan edilen resmi olmayan sonuçların oluşturduğu tablonun gurbetçi vatandaşların oylarıyla değişebileceği ifade ediliyor.

AFP’ye göre, Mukteda es-Sadr’ın liderliğinde kurulan ve ülkedeki komünist kesimlerin de desteğini alan Sairun Koalisyonu ve İran destekli Haşdi Şabi birliklerinin desteklediği Fetih Koalisyonu tarafından oluşturulan listeler Irak seçimlerinde ön plana çıktı.

Sadr’ın yolsuzlukla mücadele temeli üzerinde Komünist Parti ile bir araya geldiği Sairun Koalisyonu, 18 ilin 6’sında ilk sırada yer alırken, 4 ilde de ikinci çıktı.

2015 yılından beri her hafta yolsuzluğa tepki olarak düzenlenen protesto gösterilerinde bir araya gelen Sairun Koalisyonu destekçileri dün Bağdat sokaklarında kutlamalar yaptı. “Yolsuzluk yapanlara karşı zafer” adı verilen kutlamalarda havai fişek gösterileri düzenlenirken vatandaşlar “Bağdat özgürdür! İran Çık!” sloganları attı.
Haşdi Şabi’nin desteklediği Fetih Koalisyonu ise 4 ilde ilk, 8 ilde de ikinci sırada yer aldı.

Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen İbadi ise Ninova dışındaki tüm illerde Fetih ve Sairun koalisyonlarının gerisine düştü. Iraklı siyaset uzmanları, seçim öncesi tahminlerinde İbadi’nin parlamentoda 60’a yakın sandalye alacağı görüşündeydi.

Ancak yapılan yorumlar bu tablonun her an değişebileceği yönünde. Zira 700 bin civarında güvenlik güçlerinde görevlisinin ve 1 milyona yakın Iraklı gurbetçinin oyları henüz sayılmadı.

Seçimlerde en büyük darbeyi alan isim Kanun Devleti koalisyonun kurucusu ve ülkenin eski Başbakanı Nuri Maliki oldu. Maliki, İran’la kurduğu güçlü ilişkileri ile biliniyor. Kesin olmayan seçim sonuçlara göre Maliki’nin koalisyonu şimdilik 4’üncü sırada yer alıyor.

Başbakan İbadi, dün Irak halkına seslendiği konuşmada vatandaşları ve siyasi grupları seçimlerin sonuçlarına saygı göstermeye ve ihlallerle ilgili yasal prosedürlere uymaya çağırdı. İbadi konuşmasında “Seçimler sonrası iş birliği yaparak yolsuzluklardan arınmış en güçlü hükümeti kurmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Bölgedeki gözlemciler, İbadi’nin dünkü konuşmasını, Kanun Devleti Koalisyonu Sözcüsü Abbas Yasiri’nin hükümeti ‘seçim sürecinde kaos yaratmakla’ suçlamasına karşılık yaptığı görüşünde. Yasiri, geçtiğimiz günlerde, “Hükümetin zayıflığı ve güvenlik zafiyeti seçimlerde kaosa sebep oldu” demişti.

İbadi, devlet televizyonundan yayımlanan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“2014 yılında hükümeti teslim aldığımız günden beri önceliklerimiz arasında ilk sıraya Irak’ın özgürleştirilmesini koyduk. Böylece krizin diğer illere sıçraması engellendi. Güvenliği ve istikrarı sağlamak için çalıştık. Iraklılar arasında mezhep gerilimine son vermek ve bir bütün olan bu halkın arasındaki engelleri kaldırmak için gayret sarf ettik. Hükümetimiz, ülkenin hem bölgesel hem de uluslararası çevrelerde itibar kazanması için var gücüyle çabaladı.”