Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan’da Taliban saldırısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’ın batısında yer alan Farah eyaletinin başkentine Taliban militanları tarafından baskın düzenledi. Bölgede militanlar ile emniyet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Yerel Meclis Üyesi Hayr Muhammed Nurzai yaptığı açıklamada, çatışmanın yerel saatle gece 02:00 sularında başladığını ve kentin pek çok militan tarafından birçok yönden kuşatılarak 4 kontrol noktasının ele geçirildiğini açıkladı. İnsan kayıpları hakkında açıklamaya yapmayan yetkili, komando güçlerinin bölgeye gönderildiklerini söylerken yetkililer konu hakkında açıklama yapmadılar.

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan bir fotoğrafta, Taliban güçleri ilerlerken yanmış askeri bir araç görünüyor. Ancak bu durum bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Taliban’ın sözcüsü Zebihullah Mücahit, twitter sayfasında yayınladığı bir videoda militanlar sokaklarda yürürken silah sesleri duyuluyor.

Taliban, 25 Nisan’da operasyonlara başladıklarını duyurduktan sonra ülkenin çeşitli bölgelerinde eylemlerini hızlandırdılar.

Farah eyaletinin sakinleri aylardan beri 2015 yılında ülkenin kuzeyindeki Kunduz şehrinin kısa bir sürede Taliban tarafından ele geçirildiğine dikkat çekerek tehdit altında olduklarını söylüyorlardı.

Şehrin sakinlerinden Hamidullah kendisiyle yapılan telefon görüşmesinde, Taliban’ın çok seri hareket ettiğini eğer hükümet yetkilileri hızlı hareket etmezlerse şehrin Taliban’ın eline geçeceğini söyledi.

Bölge valisi kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Ocak ayında istifa etti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ridmaniş, Kabil’in komşu illerdeki güvenlik güçlerinin sivilleri ve hükümet binalarını korumak amacıyla Ferah’a gitmeleri için talimat verdiğini ve askerlerin Taliban’ı şehirden uzaklaştırdığını söyledi.

Sözcü “Neyse ki şehirde özel kuvvetler ve komandolar var ve şehrin düşme riski yok. Aynı zamanda Afgan hava kuvvetleri Taliban mevzilerini bombalıyor” dedi.

NATO’nun Kabil’deki destek misyonu ISAF’da şehrin hala hükümetin kontrolünde olduğu ve ABD savaş uçaklarının Afgan güçlerine destek verdiğini açıkladı.

Ancak Ekim ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde gerçekleşen bu saldırı, artan güvenlik sorunlarıyla birlikte Cumhurbaşkanı Eşref Abdülgani için sorunların artması demek. Şu ana kadar saldırıdan etkilenenlerle ilgili bir açıklama yapılmış değil ancak bölge sakinleri sivillerin yanı sıra her iki taraftan da kayıp ve yaralıların olduğunu söylüyorlar.

Yetkililer dört polis noktasının militanlar tarafından ele geçirilmek üzere olduğu ve Ulusal Güvenlik İstihbarat Daire Başkanlığı’nın ise ağır saldırı altında kaldığını ifade ettiler.

Bu saldırıyla, Taliban’ın operasyonlara başladığını bildirmesinden bu yana Kabil’de ki bir dizi intihar saldırılarıyla birlikte çatışma merkezlerinin sayısı arttı.

İranla sınır olan Ferah sakinleri, İran’ın Taliban’a destek verdiğini söylediler.

İl Meclis üyesi Hayr Muhammed Nurzayi, çatışmanın il emniyet müdürlüğü, istihbarat teşkilatı ve hapishane çevresinde yoğunlaştığını söyledi ve çatışmada eyalet polis yardımcısı dahil olmak üzere 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Milletvekillerinden Belkıs Ruşan, bir intihar bombacısının Herat bölgesinden gelen takviye kuvvetlerini hedef aldığını açıkladı. Alman Haber Ajansı DPA, saldırı ve çatışmalarda insani kaybın boyutlarının bilinmediğini söyledi.

NATO Komutasındaki ISAF, Amerikan Hava Kuvvetlerinin, Afgan Kara Kuvvetleri’ne destek verdiğini söyledi ve savaş nedeniyle yüzlerce ailenin bölgeden çıktığını açıkladı.

Bölge meclisinin üyeleri daha önce, silahlı kişilerin Ferah’ın kenar mahallelerinde en az üç köyü ele geçirdiklerini ve birkaç kontrol noktasına ateş açtıklarını söylediler. Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Radmaniş, Deutsche Presse-Agentur gazetesine verdiği demeçte, Taliban militanları tarafından kontrol edilen alanları yeniden ele geçirmek için bölgeye takviye yapıldığını ve kentte özel kuvvetlerin bulunduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Necip Daniş, iki askerin öldüğünü ve 4 askerin de yaralandığını açıkladı ve özel polis ekiplerinin bölgeye gönderildiğini belirtti.