Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriye’deki Rus varlığı en çok Esed’e yaradı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çeşitli alanlarda kapsamlı araştırmalar yapan Jane’s by IHS Markit Merkezinin yayınladığı rapora göre Rusya’nın 2015 Eylül ayından bu yana girdiği Suriye’deki hava operasyonları yüzde 150 oranında artış gösterdi. Buda Esed rejiminin ülkenin yarısını kontrol etmesine yardımcı olurken bu hava saldırılarından sadece yüzde 14’ünün terör örgütü DEAŞ’a yapıldığı aktarıldı.

Merkezin incelemelerine göre, Esed rejimi 2015’e kadar ülkenin yüzde 16’lık bir bölümünü kontrol altında tutarken Rusya’nın müdahalelerinin ardında bu oran üç kat artarak Mart 2018’de yüzde 47’lik bir alana yükseldi.

Raporda yer alan bilgilere göre, Rusya’nın bu müdahaleleri sadece Beşşar Esed rejiminin yönetimde kalması için değil ülkede geniş çapta muhalif güçlerin durumunu tersine çevirmek amacıyla yapıldı.

“Rusya rejime gerekli fırsatı sundu”

Şirket müdürü Matthew Henman yaptığı yazılı açıklamada “Rusya’nın, Suriye’ye yaptığı müdahaleler rejimine stratejik alanlara konuşlanmak ve muhalefetin elindeki bölgeleri kontrol altına almak için gerekli fırsatı ve zamanı sundu. Toplanan veriler hava operasyonunun bu stratejideki rolünü ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Şam’a yönelik tehlikeler azaldı

Rapor, Suriye rejiminin Rusya sayesinde ülkenin ortasında geniş alanları ele geçirdiğine ve Halep, Hama ve Irak sınırındaki Deyrizor gibi stratejik alanların güvenliğini sağladığını aktardı. Büyük yankı uyandıran raporda ayrıca Lübnan sınırını da Rusya yardımı ile güvence altına alındığı ve Şam’a olan tehlikenin bu yolla önemli ölçüde azaldığı bildirildi.

Rapora göre, Rusya ve Suriye hava saldırıları Eylül 2015 ile Mart 2018 sonu arasındaki iki buçuk yılda 2 bin 735 noktadan, 6 bin 833 noktaya yükseldi. Bu iki yılda ölen kişilerin sayısında ise azda olsa düşüş gözlemlendi.

Saldırıların sadece yüzde 14’ü DEAŞ’a yönelik yapıldı

Moskova, müdahalesinin DEAŞ ve diğer radikal İslami hareketleri hedef aldığını söylerken rapor, bu hava operasyonlarının sadece 960’ının yani yüzde 14’ü DEAŞ ve İslami gruplara yönelik yapıldığını iddia etti.

Coğrafi çalışmaların ortaya koyduğuna göre operasyonların çoğu diğer muhalif gruplar üzerine yapıldı. Baskınların çoğu Halep, İdlib ve Şam’ı hedef alırken DEAŞ’ın bulunduğu bölgelere çok az saldırı düzenlendiğini bildirdi. Rus müdahalesinden önce bu bölgelerin sadece üçte ikisi hedef alınmıştı.