Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

CIA başkanlığı için Haspel’a yeşil ışık | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, ‘işkenceci’ lakaplı Gina Haspel’in ABD İstihbarat Teşkilatı (CIA) adaylığını onayladı.

Senato İstihbarat Komisyonu’nda yapılan oylamada kadın istihbaratçıya 5’e karşı 10 olumlu oy verildi. Böylelikle Haspel, mevcut Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yerine Konsey’in onayını etkin bir şekilde garanti etmiş oldu.

Adaylığını onaylatmak için Haspel, Kıdemli Demokrat Senatör Mark Warner’a ‘Bir sonraki kariyeri boyunca işkence karşıtı bir yol izleyeceğini’ bildiren bir mesaj iletmiş ancak buna rağmen adaylığını onaylatmak için yeterli oyu alıp alamayacağı kesinleşmemişti.

Haspel’den tartışılacak açıklama

Yaptığı konuşmada muhalif demokratları ikna etmek için kelimelerini özenle seçen Haspel, “Zor sorguları yapmaya zorlananları kınamayacağım. Aksi takdirde, değerli istihbarat verilerimize rağmen, memurlarımızın itibarı ve dünyadaki konumumuz zedelenebilir. Üst düzey bir ajans yetkilisi olarak edindiğim tecrübeler neticesinde diyebilirim ki; CIA, geliştirilmiş sorgulama programı uygulamıyordu.” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamalar Haspel’in görevi üstlenmesi konusunda Warner’ı ikna etmeye yetti. Warner yaptığı açıklamada, “İşkenceye başvurma gibi yasadışı ya da ahlaksız bir şey yapması emredildiği takdirde yönetim karşısında dimdik durabilecek biri olduğunu düşünüyorum” dedi. Yine Haspel’in adaylığına rıza göstermeyen komiteye işaret ederek Warner, “Göreve uygunluğu konusunda farklı karar verenlere de saygı duyuyorum” açıklamasında bulundu.

“En uygun kişi Haspel’dir”

Diğer yandan, ABD Senatörü Richard Burr yaptığı açıklamada, “Gina Haspel, ABD Başkanı tarafından CIA Direktörü olarak seçilebilecek en uygun kişidir, ayrıca ajansın 70 yıllık tarihinde bu göreve en layık olan kişi de odur. 30 yıllık kariyerini ahlaki ve kanuni çerçevede tamamlamış olan Haspel, hiç tartışmasız, ajansı gelecekte de temsil edecek en doğru kişi olma özelliğini taşımaktadır” dedi.

Warner da Haspel’in adaylığı konusunda aynı duruşa sahip olduğunu göstererek, “Ajans için güçlü bir destek ve milletimizin istihbarat topluluğunu savunabilecek bağımsız bir ses olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Warner’ın bu desteği ise, Haspel’in pozisyonuna henüz karar vermemiş diğer milletvekillerinin ve özellikle bu yıl yeniden seçim için zorlu bir rekabetle karşı karşıya kalan demokratların Haspel’i destekleme şansını artırdı.

Destekler arka arkaya geldi

Warner’ın desteğini ilan etmesinden sadece dakikalar sonra ABD Senatörü Heidi Heitkamp ve hemen ardından Senatör Bill Nelson da Haspel’i desteklediklerini açıkladı. ABD Senatosundaki iki isim Joe Manchin ve Joe Donnelly de Haspel’e desteklerini geçen hafta ilan etmişti. Böylelikle toplam oy sayısı 5’e ulaşmış oldu. Bu da Haspel’in senatoda kazanması için yeterli bir sayı.

Heitkamp, yaptığı açıklamada “Karar kolay olmayacak. Arkadaşım John McCain’in de dediği gibi; Bayan Haspel’in işkenceye karışmış olması bir hayli endişe verici” dedi. Haspel’a desteğine sebep olarak ise Heitkamp, “Geçmişte bu tarz uygulamaların ajans için bir gereklilik olduğunu, gelecekte ise bu uygulamalara başvurmayacağına dair söz verdi” şeklinde konuştu.

Senato üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı

John McCain ve Dianne Feinstein dışındaki cumhuriyetçi senato üyeleri de Haspel’a destek veriyor. Diğer yandan McCain ve Feinstein’e göre ise, “Oy verilmesi; ABD’nin işkenceyi ört bas etmeye çalışması anlamına geliyor.”

Senatör McCain, Vietnamlılar tarafından beş yıl boyunca esir edilerek işkence edilen bir savaş kahramanı olması özelliğiyle kongrede önemli bir mevkiye sahip. İşkenceye dair her eyleme karşı çıkan McCain’in, senatodaki birçok üyenin oyu üzerinde de büyük bir etkisi bulunuyor.