Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’in Arap bölgelerinde ‘Gazze kurbanlarıyla dayanışma’ amacıyla genel grev | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail’deki Arap yerleşim bölgelerinde bulunan köy ve kasabalarda yaşayan Filistinliler, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yapılan barışçıl yürüyüşe karşı gerçekleştirdiği katliamı protesto için genel greve başladı.

Dün Mejdal Krum, Umm el-Fahm ve Rahat beldelerindeki Arap mahallelerinin Gazze’deki İsrail katliamını protesto için yaptığı grevin ardından bugün de Arap Yüksek İzleme komitesinin çağrısı ile Nasıra, Yafa, Tayibe şehirlerinde genel grev başladı. İsrail polisi, yürüyüş yapan göstericilere ve gazetecilere müdahale etti.

‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ düzenleyen Filistin halkına karşı yapılan ve 62 kişinin hayatını kaybettiği katliamı protesto etmek için İsrail’deki Arap topluluklarına genel grev çağrısı yapan Arap Yüksek İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Barakeh, grevin ülkede yaşayan 1 milyon 500 bin Filistinli Arap adına gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yıl Deir Yassin katliamının 70. yıldönümü olduğunu hatırlatan Barakeh, ‘’Ne yazık ki dün Deir Yasin’de, bugün Gazze’de katliam gerçekleştirenlerin zihniyeti aynı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sağ kanattaki Likud Partisi milletvekili Amir Ohana, grevin ardından ‘İsrail’in düşmanlarına’ benzediğini iddia ederek İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’dan, Arap Yüksek İzleme Komitesi’nin kanundan çıkarılmasını istedi.

Yürüyüşler devam edecek

Gazze’de bulunan Filistinliler Cuma günü ‘Şehit ve Esirlere Vefa Cuması’ adı altında yeni bir yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor.

Gazze’deki Filistin İslami ve Ulusal Güçleri İzleme Komisyonu, halkı yürüyüşe katılmaya davet ederek, Filistin halkının özgürlük, bağımsızlık ve dönüş haklarını kazanması amacıyla Büyük Dönüş Yürüyüşlerinin devam edeceğini belirtti.

Büyük Dönüş ve Kuşatmayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Komitesi ise, İsrail’in 1967’deki saldırılarında Kudüs’ü ve Filistin topraklarını işgal edişinin yıl dönümüne denk gelen 5 Haziran’da, Gazze’nin İsrail sınırında ‘milyonluk yürüyüş düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Komite, Gazze sınırında yaşanan olaylardan ve Filistinlilerin şehit düşmesinden ABD yönetimi ile İsrail’i sorumlu tutarak, barışçıl göstericilere karşı işlenen suçlardan dolayı İsrailli yöneticilerin yargılanmasını talep etti.