Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen’de darbecilerin Sağlık Bakanı’ndan ilaç sektörüne müdahale | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Husi lider Taha el-Mütevekkil, Sana’da ve Husilerin hakim olduğu diğer bölgelerdeki ilaç sektörüne hakim olabilmek için birkaç gün önce uluslararası toplumun tanımadığı Husi hükümetinin Sağlık Bakanı oldu. Bakan ilaç şirketlerine ve yerel ilaç üreticilerine ağır vergiler koyarak yaralanan Husi milisleri için ücretsiz tedavi sağlamak istiyor.

Husilerin en fanatik liderlerinden biri sayılan sözde Bakan Mütevekkil, mali gelirleri yağmalamak için hazırlıklara başladı. Konu hakkında ilgili kaynaklar Bakan’ın sağlık sektöründe çalışan onlarca kişiyi işlerinden çıkarmak için listeler hazırlattığı ve başhekim gibi makamlara Husi yanlısı kişileri atayacağını belirtti.

Husilerin Meclisi’nin yeni başkanı Mehdi el-Meşat birkaç gün önce Genel Halk Kongresi Partisi’nin (GHK) bir üyesi olan bakan Muhammed b. Hafız’ı görevden almış, yerine fanatikliğiyle tanınan Taha el- Mütevvekil’i getirmişti. Mütevekkil, Haşuş camiinde verdiği kışkırtıcı hutbede Husilere muhalif olanların kanları ve mallarının helal olduğunu söylemişti.

Husilerin resmi kaynaklarına göre yeni “Bakan”, daha temsilcisiyle görüşmeden önce Dünya Sağlık Örgütü’nü sağlık sektöründeki Husilerin rehabilitasyonu ve hakimiyetleri altındaki hastanelerin desteklenmesi konusundaki eksikliklerinden dolayı eleştirdi. Husiler, yağmalama ve soygunlarını Dünya Sağlık Örgütü’nün desteğini kullanarak yardım için gelen ilaçları milislerin yararına kullanılmak üzere satıyorlar.

Sağlık alanındaki son hareketliliğe bakıldığında bakan, ilaç sektörüne ve ithal eden yerel şirketler üzerinde hakimiyet kurdu.

Sana’daki tıbbi kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, Bakan Cumartesi günü ilaç ve tıbbi malzeme ithal eden şirketlerle görüşerek yeni vergiler koyduğunu açıkladı. Ayrıca gümrük kısıtlamaları da getirildi. Yine meşru hükümetin kontrolündeki liman ve sınır kapılarından da vergi ödemelerinin yeniden Husilerin lehine yapılmasını zorunlu kıldı.

Kaynaklar, yeni Husi “Bakan”ın bazı Arap devletlerinden ilaç ithal edilmesine itiraz ederek Tahran ve Esed rejimlerinden ilaç alımlarının yapılması ve Körfez devletlerine boykot uygulanmasını istediğini açıkladılar.

Husi kaynakları, Mütevekkil’in ilaç ithal eden ve yerel ilaç üreten firmalara yaralı milisler için ilaç tedarik etmelerini zorunlu kıldığını itiraf ettiler.

SABA Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, ilaç firmalarıyla yaptığı toplantıda yaralılara ilaç teminini sağlamak için Yaralılar Kurumu ve Eczacılar Birliği ile koordinasyonun öneminden bahsederek yaralılar için ilaç ve tıbbi malzeme sağlamak için hemen bir kampanya düzenlenmesi emrini verdi.

Siyasi gözlemciler fanatik Husi liderinin Sağlık Bakanı olarak atanmasındaki hedefin, Husiler lehine sağlık sektöründeki uluslararası desteğe el koyarak talan edilmesi, ilaç piyasasına el konması olduğunu ifade ediyorlar.

Son aylardaki Husilerin söz konusu baskıları ilaç fiyatlarında yüzde 20- 30 oranında artışa sebep oldu. Bu da Husi kontrolü altındaki vatandaşların yükünü arttırdı. Ayrıca, ithalatına izin verilmeyen ilaçların piyasadan çekilmesine neden oldu.

Sana’da Husiler’e bağlı Eczacılar Birliği Yardımcısı Muhammed el-Medani, Husi liderlerine şirket kurup ilaç ithal etme imkanı tanımasının yanı sıra kendi standartları ve şartnamelerine uymayan ilaçları ithal edebilmeleri için yeni bir kapı açmıştı. Böylelikle büyük bir rüşvet imkanı ortaya çıktı. Belli bir ilaç kategorisindeki tek bir ilacın tescil edilmesi ve ithaline izin verilmesi için 20 bin dolara kadar rüşvet almaya imkan tanınmış oldu.

Kaynakların bildirdiğine göre Koalisyon ve meşru hükümetin arananlar listesinde bulunan meşhur silah tüccarı Dağsan Ahmed Dağsan ilaç ithalatı için yeni bir şirket kurdu.

Dağsan birkaç ay önce Husilerin kontrolündeki teftiş noktalarında kimyasal maddeler taşıyan tıra eşlik eden ilaç tırlarının geçişinde yeni talimatlardan önce sorun yaşamıştı.

Sağlık yetkilileri Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda alınan son kararlarla ilaç fiyatlarının yükseldiğini ve ithal edilen ilaçlarda kalitenin de düştüğünü söylediler.

İbb şehrindeki tıbbı kaynakların bildirdiğine göre bir teftiş noktasında uluslararası yardım kuruluşlarından verilip Böbrek diyaliz merkezi için getirilen ilaç tırı haczedilerek geçişine izin verilmesi için kanunsuz gümrük vergisi alındı.