Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed rejimi, Suriye’nin güneyine ek kuvvet göndermeye devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed rejimine ait savaş uçaklarından, bugün, Suriye’nin güneyindeki Dera kentinde muhalif grupların kontrolündeki bölgelere tehditler içeren mesajlar atıldı.

Söz konusu mesajları yayınlayan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve Fransız haber ajansı (AFP), rejim güçlerinin bölgeye ek kuvvet göndermeye devam ettiğini bildirdi.

Uçaklardan atılan mesajlarda, Suriye rejiminin, çatışma ve bombardımanlarda öldürülen muhalif savaşçıların fooğraflarıyla birlikte, “Bunlar gibi olma. Devlete karşı silah taşımakta ısrar edenlerin akıbeti budur. İş işten geçmeden silahını bırak” yazısının yer aldığı görüldü.

Rejimden halka “teröristleri kovun” çağrısı

Dera halkına, muhalifler kastedilerek teröristleri kovmalaro yönünde çağrı yapılan mesajlarda, “Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı” imzası yer aldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan SOHR Müdürü Rami Abdurrahman, rejim güçleri tarafından atılan mesajların muhalif grupları savaşmak ya da teslim olmak seçenekleri arasında bıraktığını söyledi. “Mesajlarda bu yüzden Şam’ın Doğu Guta bölgesinin başına gelenler anlatılıyor” şeklinde konuştu.

SOHR’a göre, Suriye’nin güneyindeki Ürdün sınırında bulunan Dera kentinin yüzde 70’i, Ürdün ve ABD ile ortak çalışan muhalif grupların kontrolünde bulunuyor. Muhalif gruplar, şehrin güney kısmındaki tarihi bölgesini kontrol ederken, rejim güçleri modern yerleşimlerin olduğu kuzey kısmını elinde tutuyor.

Esed rejimine bağlı güçler de, son iki gün içinde bölgeye çok sayıda ek kuvvet gönderiyor. SOHR, rejime bağlı onlarca zırhlı araç ile yüzlerce militanın bölgeye ulaştığını bildiriyor.

“Kapsamlı askeri operasyon başlayabilir”

SOHR Müdürü Abdurrahman, konuya ilişkin açıklamasında, “Rejim güçlerinin bölgeye bu kadar ek kuvvet göndermesinin sebebi, Dera’daki muhalif grupların Doğu Guta’dakine benzer bir anlaşmayla bölgeyi terk etmeyi reddetmesi halinde kapsamlı bir askeri operasyon başlatmaktır” şeklinde konuştu.

Suriye’nin güneyindeki Dera, Kuneytira ve Suveyde kentlerinin bazı kısımları, Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmeler esnasında ilan edilen “Gerginliği Azaltma Anlaşması” kapsamındaki bölgeler arasında yer alıyor.

Bölgede, ayrıca, geçtiğimiz Temmuz ayında da ABD ve Ürdün garantörlüğünde ateşkes ilan edilmişti.

Esed rejimine bağlı güçler, geçtiğimiz yıllarda birçok kez Dera’yı muhalif gruplardan ele geçirmek için operasyonlar düzenlese de, muhalif gruplar bölgeyi korumayı başarmıştı.