Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas: Birey değil kurum odaklı bir devleti güçlendiriyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, birey odaklı sistem yerine, kurumsal bir sistem kurmaya çalıştıklarını ifade etti.

Abbas, hastaneden çıktıktan sonra katıldığı Fetih Hareketi Merkez Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Eğer bir kurum çalışıyorsa her şey iyi olacak endişeye gerek yok. Açıkçası biz bireyin değil kurumun kültürü kalıcı olsun istiyoruz. Kurumumuza güvendiğimizde son günlerde olduğu gibi işlerimizi sürdürebiliriz. Fetih Hareketi’nin güçlü bir hiyerarşi içinde makine gibi çalıştığını fark ettik, bu da işlerin iyi gittiğine dair güven veriyor. Bireylerin değil kurumun yönlendirmesiyle çalışıyoruz. 11 gün hastanede kalmama rağmen kurumumuz ayakta. Ülkemiz bir zarara uğramadı, harap olmadı. Zira bireylere dayanmayan kurumsal bir sistem kurmayı başardık” ifadelerini kullandı.

“Bizde 13 devleti yönetecek güç var”

Mahmud Abbas ayrıca, “Aramıza nifak sokmaya çalışan çatlak seslere rağmen programımız işliyor. 13 milyon Filistin halkının hepsi de çalışma azmine sahip bu nedenle korkuya mahal yok. Sorumsuz sözlerle retorik yapmıyoruz. Bizde 13 devleti yönetecek bir güç var” dedi.

Öyle görünüyor ki Abbas’ın bu sözleri hastanede kaldığı sürece muhaliflerin yaydığı bazı söylentilere cevap niteliği taşıyor. Bu söylentiler, Mahmud Abbas’ın hastalığı ve arkasından gelecek kişinin belirli olmamasına dayanıyordu. Hamas ile Fetih arasında işlemeyen Yasama Meclisi konusunda büyük bir ihtilaf olsa da bu meclis işleseydi yönetim boşluğu ve diğer sorunların çözüleceği sanılıyor.

Filistin anayasasına göre, Filistin Yasama Meclisi Başkanı’nın seçimler yapılana kadar, 60 günü geçmeyen geçici bir Devlet Başkanı ataması gerekiyor.

Fetih Hareketi son meclis başkanını tanımadı

Hamas, 2006 seçimlerini kazandıktan sonra Hamaslı Abdülaziz el- Duveyk, Yasama Meclis başkanlığını kazanmıştı. Onun şu anda Abbas’ın yerinde olması gerekiyordu ancak Fetih Hareketi bu Meclisi bütünüyle geçersiz saydı ve kongre için Abbas’ın daveti sonrasında yeni başkanlık heyetinin seçilmesi gerektiğini söyleyerek son meclis başkanlığını tanımadı.

Meclis artık yok hükmünde

Kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre, Meclis yerine vekalet eden Ulusal Meclis, olağanüstü durumlarda karar veriyor. Başkanın yokluğu durumunda seçimler yapılana kadar göreve Ulusal Meclis Başkanı Selim el- Zanun getirilecek. Son oturumda Ulusal Meclis yetkilerini Merkezi Konseye vermişti.

Merkezi Konsey bir dizi konuyu tartışmak üzere gelecek ay toplanma kararı alırken Mahmud Abbas “Ulusal Meclis toplantısında başardık. Önümüzdeki günlerde Merkezi Meclis toplantısı da düzenlenecek. İnşallah, böylelikle tüm kurumlarımızı tamamlamış olacağız. Kimse bizi delip geçemeyecek” ifadelerini kullandı.

Fetih Hareketi üyesi Ulusal Meclis Başkanı ile görüşecek

Fetih Hareketi Merkez Kurulu üyesi Azzam el- Ahmed, Başkan’ın görevlendirmesiyle Umman’a gidip Merkez Konseyi’nin gelecek ay yapılacak olan toplantısının hazırlıklarını tamamlamak için Ulusal Meclis Başkanı Selim el- Zanun ile görüşecek.

Al-Ahmed, Merkez Konseyi’nin yaklaşmakta olan oturumunun, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kurumlarının ve çalışmalarının rolünün güçlendireceği ve Ulusal Konsey’in kararlarının nasıl uygulanacağını belirteceği için özel bir önem taşıdığına dikkat çekti.

Merkez Konseyi’nin Abbas’ın halefi konusunu ele alıp almayacağı bilinmiyor. Fetih çevreleri herhangi bir belirsizliği önlemek için Merkez Komitesinin bu konuya önceden karar vermesini istedi.