Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ömer el-Beşir’den uluslararası topluma sert eleştiri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el- Beşir, siyasi nedenlerle ülkesini borç muaf sistemine sokmadıkları ve dış finans kaynaklarından mahrum bıraktıkları için uluslararası toplumu sert bir dille eleştirerek muhalifleri ve silahlı güçleri ülkeyi yeniden kurmak için birlikte hareket etmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Hartum eyalet hükümetiyle yaptığı görüşmede, “Ülke, abluka yüzünden dış kaynaklardan yoksun bırakıldı ve Sudan, bazı büyük ülkelerle ilgili siyasi nedenlerden dolayı borç yardımı sistemine girmeyen tek ülke oldu” dedi.

Beşir konuşmasında sivil ve silahlı muhaliflere çağrıda bulunarak ülkeyi yeniden inşa etmeye ve seçimlere katılmaya çağırdı. Herkesi seçilmek için kendi programını sunmaya davet eden Beşir, hükümetin barışçıl şekilde el değiştirmesinin yolunun seçim sandığından geçtiğine vurgu yaptı.

Partiler, Beşir’i tekrar aynı makamda görmek istiyor

Ömer el-Beşir’in, 2020 Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık seçimlerine katılma hakkı yok. Zira mevcut anayasa cumhurbaşkanlığı süresini 5 yıl olarak belirleyip bir kişinin iki seferden fazla aday olmasını engelliyor. Beşir 2010 ve 2015 seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilirken Beşir’e yakın bazı siyasi partiler, kendisini üçüncü kez cumhurbaşkanlığı makamında görmek için anayasanın değiştirilmesi yönünde bir kampanya başlattılar.

“Seçimler halkımız için temel haktır”

Beşir konuşmasında “siyasi uzlaşı” olarak adlandırdığı şeyin yönetimde federal eyalet modeli olduğunu söyledi ve hükümetin yönetimi tüm taraflarla paylaşmaya hazır olduğunu açıklarken ekonomik krizin de bu yolla çözülebileceğine işaret etti.

Ümmet Partisi Başkanı ve “Sudan Nidası” hareketinin lideri Sadık el-Mehdi’nin seçimler hakkındaki tutumu kesin. 28 Mayıs’ta Paris’te yapılan toplantının ardından koalisyonun yaptığı açıklamada “Seçimler halkımız için insani, ulusal ve demokratik bir haktır” denildi. Açıklamada koalisyonun, seçimlere katılmak için özgür, demokratik ve adil seçim şartlarının sağlanmasını şart koştuğu vurgulandı.

Seçimlere girmeyecekler

Öte yandan “Ulusal Mutabakat Kuvvetleri” koalisyonu 2020 seçimlerine girmeyi reddettiğini ve hükümet ile herhangi bir anlaşmaya oturmayacaklarını açıkladılar. Koalisyon sivil, kitlesel eylemlerle sistemin düşürülmesi konumunu bir kez daha yeniledi.

Muhalif koalisyon 17 parti ve çeşitli muhalif güçlerden oluşuyor. Bunların en önemlileri Sosyalist Parti ile Arap Baas Sosyalist Partisi. Genellikle ülkede sol görüşlerin hakim olduğu bir birliktelik olarak biliniyor. “Sudan Nidası”da koalisyonu da bu muhalif birliktelik içinde. Sudan Nidası’nın en önemli bileşeni el- Mehdi başkanlığındaki Ümmet Partisi, Sudan Kongresi Partisi liderliğini Cibril İbrahim’in yaptığı Eşitlik ve Adalet Hareketi ile liderliğini Mina Erku Menavi’nin yaptığı Sudan Kurtuluş Hareketi (bu iki hareket Darfur’da hükümetle savaşıyorlar) ve son olarak Mavi Nil’in kuzeyinde Akkar Arman grubu oluşturuyor.

Ülkede ekonomik sıkıntılar devam ediyor

Beşir, Hartum eyaletinin projelerini kabul eden Sudan Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile koordineli olarak gereken desteğin sağlanmasına söz verse de ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılmasına rağmen ekonomik sıkıntıların devam ettiğini vurguladı.

Beşir, ülke nüfusunun yüzde 25’nin yaşadığı Hartum’un federal yönetimin desteğini almada adaletsizliğe uğradığını kabul etti. Beşir, hayal kırıklıklarının üstesinden gelmeye ve halkın beceri gücü imkanlarından yararlanmaya çağırırken basını da halka olumlu şeyleri yansıtmaya davet etti.