Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail, Esed rejiminin güneye dönmesini destekledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tel Aviv’deki diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Rusya Devlet Başkanı Putin ile İsrail Başbakanı Netanyahu, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile de İsrail Savunma Bakanı Liberman arasında telefon görüşmeleri gerçekleşti. Söz konusu görüşmeler, İsrail’in İran’a bağlı militanların çekilmesi karşılığında Esed rejimine bağlı güçlerin Suriye’nin güneyindeki bazı noktalara dönmesini desteklemesiyle sonuçlandı.

Söz konusu kaynaklar, Rusya’nın İran’a bağlı kuvvetlerin Suriye’de bulunmasının İsrail’e tehdit oluşturmadığını savunduğuna ancak İsrail’in söz konusu kuvvetlerin çekilmesi talebini anlayışla karşıladığına işaret ettiğini bildirdi. Rusya’nın Şam ile Suveyde kentlerini birbirine bağlayan yola kadarki bölgeden (İsrail-Suriye sınırını ayıran Golan Tepeleri’nin 70-80 kilometre yakını) İran’a bağlı militanların çekilmesini kabul ettiğini ancak bunun çok kısa bir sürece gerçekleşmesinin mümkün olmadığını aktardığını kaydetti.

İsrail askeri kaynakları dün İsrail Savunma Bakanı Liberman’ın Rusya tarafına, İsrail’in Esed rejimine bağlı güçlerin Kuneytra ve Suriye’nin güneyindeki diğer sınır bölgelerine dönüşüne karşı çıkmadığını bildirdiğini söyledi. Liberman – Şoygu arasında gerçekleşen görüşmede Suriye’nin güney bölgelerine dair bir harita sunuldu. Rus tarafı, rejim unsurlarının konuşlanacağı bölgeleri işaret etti. Edinilen bilgilere göre Rus tarafı, Dera’nın güneyindeki Ürdün sınırı ve İran’a bağlı militanların kontrol altında tuttuğu İsrail sınırındaki Tel el-Hara beldesinin rejim güçleri tarafından kontrol edilmesini teklif etti. Bölgedeki muhalif bazı savaşçıların bu süreçte rejim güçlerine katılacağını bildiren Ruslar, İsrail’in bu hareketlilikleri engellememesini talep etti. Ruslar ayrıca İsrail güçlerinden İsrail tarafına füze düşmesi halinde sınır bölgesindeki Esed rejimine bağlı kuvvetleri bombalamamasını istedi. “Suriye yönetimi size karşı bir savaş sürdürmüyor. Sizin tarafınıza bir bomba düşünce bilin ki bu hatayla olmuştur” ifadeleriyle İsraillileri ikna etmeye çalıştı.

İsrail ve Rusya arasındaki görüşmelerde Tel Aviv yönetiminin Suriye topraklarındaki askeri faaliyetleri ve İran’a bağlı unsurlara yönelik bombardımanları da ele alındı. Her iki taraftan da bilgi aktaran kaynaklar, bu konuda İsrail ve Rusya arasında Genelkurmay Başkanı Yardımcıları düzeyinde koordinasyon sağlanmasını ve İsrail ordusunun bu operasyonlarını sürdürmesini kabul ettiğini aktardı. İsrailli kaynaklar, bu anlaşmanın Rusya tarafından İran’a bağlı gruplara karşı İsrail’e verilmiş bir yeşil ışık olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İsrailli kaynaklar, Tel Aviv ile Moskova arasında gerçekleşen görüşmelerin, Washington’ın da desteğini aldığını ve ABD yönetiminin bu görüşmelerin “Nihayetinde İran’ın Suriye’de arz ettiği tehdidin ortadan kaldırılmasını sağlayacak doğru bir süreç olduğunu” belirttiğini aktardı.

Tel Aviv’deki üst düzey siyasi yetkililer de İsrail yönetiminin Rusya ile gerçekleştirilen görüşmelere dair Avrupa’yı da bilgilendirdiğini söyledi. Kanal 10 siyasi muhabiri Barack Rafed, kişisel kaynaklarına dayanarak, İsrail Ulusal Güvenlik Müsteşarı Meir Ben Shabat’ın Fransız mevkidaşı Philippe Etienne ile geçen hafta Kudüs’te gerçekleştirdiği görüşmede İsrail’in Esed’in Suriye’de iktidarda kalmasına karşı çıkmadığını ancak Hizbullah’a ve İran’a bağlı diğer grupların Suriye’den çıkmasını şart koştuğunu iddia etti. Rafed ayrıca Netanyahu’nun İran’ın Suriye’deki varlığı konusunu gündemde tutmaya devam edeceğini ve gelecek hafta Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin’de de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile yapacağı görüşmelerde bu konuyu gündeme taşıyacağını sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir heyet geçen hafta İsrail’i ziyaret ederek Tel Aviv yetkililerine Macron-Putin görüşmesine dair bilgi vermişti. Heyet, Suriye’deki savaşı bitirecek bir siyasi uzlaşıya ulaşma çabaları hakkında da istişarelerde bulunmuştu.

Meir Ben Shabat, Fransa’nın Rusya ile yürüttüğü ikili görüşmelere dair İsrail tarafının tavrına önem verdiğine dikkat çekti. Kanal 10’un haberine göre İsrail Ulusal Güvenlik Müsteşarı Shabat, Fransız mevkidaşına İsrail’in Esed rejimi ile değil İran ve İran’a bağlı gruplarla sorunu olduğunu bildirdi. İsrail’in bu tavrı, Rusya’nın Esed rejiminin siyasi çözümün önünde bir engel olmadığı yönündeki pozisyonuyla örtüşüyor.

Haberde ayrıca Shabat’ın Fransız mevkidaşına İsrail’in Rusya’nın ya da Esed rejiminin İran’a bağlı kuvvetleri Suriye’den çıkarmaya karar vermelerine kadar İran’a yönelik mevcut tavrını sürdüreceğini aktardığı ifade edildi.

Habere göre taraflar, Lübnan’daki son duruma dair de değerlendirmelerde bulundu. İsrail tarafının Hizbullah’ın Lübnan’da füze üretim merkezi açmasına asla izin vermeyeceğini ve bu durumun kendileri açısından kırmızı çizgi olduğunu ifade ettiği kaydedildi.