Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

19 NATO ülkesinin katıldığı ortak askeri tatbikat başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

19 NATO ülkesinden yaklaşık 18 bin askerin katılımıyla, Baltık devletleri ve Polonya’da yıllık olarak Washington liderliğinde gerçekleştirilen askeri tatbikat başladı. Tatbikatlar, Rusya’nın artan etkisine karşılık NATO’nun doğu kesimlerdeki savaşa hazır konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Sekizincisi gerçekleştirilen ‘Saber Strike’ adlı NATO tatbikatı, ABD askerlerinin ülkede kalıcı olması önerisinde bulunulduğu ortaya çıkan Polonya’da 15 Haziran’a kadar devam edecek.

Varşova’da ABD tank birliği için dev ödeme

Bu hafta Polonya Savunma Bakanlığı kaynaklı, Varşova’nın Polonya’da ABD tank birliği kurması karşılığında 1 buçuk ila 2 milyar dolar civarında ödeme yapabileceğine dair bir belge ortaya çıkmıştı.

Kremlin’den uyarı

Öneri, Moskova tarafından eleştirilirken Kremlin, böyle bir hareketin ‘kıtanın güvenlik ve istikrarına faydası olmayacağı’ konusunda uyarıda bulundu.

ABD, 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana Polonya başta olmak üzere özellikle ülkenin doğu kesiminde varlığını artırmış oldu.

ABD 6 bin askeri unsuru konuşlandırdı

ABD ordusu Mayıs 2017’de Polonya’da yeni bir merkez kurarken böylece Avrupa’da Mayıs 2017’de, NATO ve Pentagon operasyonlarında görevlendirilecek yaklaşık 6 bin unsuru buraya konuşlandırdı.

Bu hamle Soğuk Savaş’tan bu yana ABD’nin Avrupa’daki en büyük hamlelerinden biri olurken aynı zamanda, Moskova’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra olası bir  Rus askeri harekâtından korkan NATO’nun doğu kanadındaki ülkelerin güvenliğini sağlamayı da hedefliyor.

Öte yandan ABD, Polonya’da çok uluslu NATO’ya bağlı bir savaş gücüne de öncülük ediyor. Almanya, İngiltere ve Kanada’nın ise, Estonya, Letonya ve Litvanya yakınlarındaki Baltık devletlerindeki Saber Strike Tatbikatı’na liderlik yapması bekleniyor.

Avrupa için büyük önem arz ediyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pazartesi günü Varşova’da yaptığı açıklamada, 2016 yılında konuşlandırılan dört savaş grubuyla ilgili olarak, Temmuz ayında Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinde liderlerin, Avrupa’daki askerlerin harekete geçme, hazır olma ve yetenekleri konusunda bir takım kararlar almalarını beklediklerini söyledi.

Polonya ve ABD arasında en büyük silah anlaşması

Diğer yandan Washington ile savunma ilişkilerini daha da güçlendirmek için harekete geçen Polonya, şimdiye kadar yapılmış en büyük silah anlaşması olan Patriot füze savunma sistemini satın almak için Mart ayında 4.75 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. Rusya ise, 1987 tarihli silah anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Polonya ve Romanya’ya Patriot konuşlandırılmasına karşı çıkmıştı.

Bununla birlikte Litvanya şubat ayında, Rusya’yı, nükleer savaş başlıkları taşıyan İskender füzelerini Kaliningrad’a konuşlandırmakla suçladı.

Tüm bu gelişmeler ışığında Saber Strike Tatbikatı bu hassas bölgede gerçekleştirilecek.