Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed, Kuzey Kore lideri Kim ile görüşecek mi? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore’de resmi basın kuruluşlarında yer alan habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u ziyaret edeceği belirtildi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Esed’in 30 Mayıs’ta, “Kuzey Kore’ye bir ziyarette bulunarak orada Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’la bir araya geleceğim” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Suriye tarafından açıklama yapılmadı

Bununla birlikte Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından şu ana kadar bu haberle ilgili herhangi yorum bulunulmadı.

Haberde, Beşşar Esed’in Kuzey Kore Lideri Kim ile görüşme niyetini Kuzey Kore’nin yeni Şam Büyükelçi Moon Jong-Nam’a ilettiği aktarıldı.

BM gözlemcilerinden kimyasal silah suçlaması

İki ülke arasında güçlü ilişkiler kurulurken, BM gözlemcileri Kuzey Kore’yi Şam ile Pyongyang’ın inkar ettiği kimyasal silahlarla ilgili işbirliği yapmakla suçladı.

Kuzey Kore, nükleer silah programı, Suriye ise kanlı iç savaş planlarından dolayı uluslararası arenadan dışlanmış durumdalar.

Kim’den önemli diplomasi atağı

Öte yandan Kuzey Kore Lideri Kim, bu yılın başından bu yana Çin ve Güney Kore’de bazı liderlerle bir takım diplomatik toplantılarda bir araya geldi. Bununla birlikte, 12 Haziran’da Singapur’da ABD Başkanı Donald Trump’la bir araya gelmesi bekleniyor.

Kim, göreve geldiği 2011 yılından bu yana, herhangi bir devlet başkanı ile Kuzey Kore’de bir araya gelmedi.

1966 yılında iki ülke arasında önemli adım atıldı

KCNA, Esed iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin temellerinin, Suriye eski Devlet Başkanı Hafız Esed’ın, Kuzey Kore’yi ziyaret etmesiyle atıldığını belirterek, Kuzey ve Güney Kore’nin birleşme sürecinin başarısına olan güvenini dile getirdiğini aktardı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’na göre, Kuzey Kore, 1966’da Şam’da büyükelçiliğini açarak Suriye ile diplomatik ilişkiler kurdu. Şam da 1969’da Pyongyang’a diplomatik misyonunu gönderdi.

Kuzey Kore ve Suriye arasındaki askeri işbirliği

Kuzey Kore ile Suriye arasındaki askeri işbirliği Ekim 1973 savaşında başladı. Kuzey Kore, Suriye’ye savaş uçağı pilotları, tank komutanları ve roket personeli dahil 530 asker gönderdi.

Haberde yer alan açıklamasında Esed, “Suriye hükümeti, Kuzey Kore’nin politikalarını ve eylemlerini tam olarak desteklemeye devam edecek ve iki ülke arasındaki dostane ilişkileri genişletecek” ifadelerini kullandı.