Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husilerin Hudeyde ısrarının nedeni doğalgaz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran destekli darbeci Husi militanlarının, ağır kayıplara rağmen Yemen’in batısındaki Hudeyde’yi savunmaya devam etmelerinin ve bölgeye ek kuvvetler göndermelerinin sebebinin, kentteki Ras İsa petrol limanı olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, enerji ve yakıt ihtiyaçlarının çoğunu Hudeyde’den karşılayan Husiler, limanda doğalgaz çıkarma çalışmaları başlattı.

Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu (Arap Koalisyonu) desteğiyle ilerleyen Ulusal Ordu güçlerinin Hudeyde’ye yaklaşması, Husilerin bölgeye, başkent Sana, İbb, Zemmar, Rime, Huveyt ve Hucce gibi kentlerden ek kuvvet göndermesine sebep oluyor. Bununla birlikte, bölgedeki kabile liderlerini çeşitli yöntemlerle yanlarına çekmek isteyen Husiler, kuvvetlerine katılmak istemeyen gençleri ise zorla silah altına almaya çalışıyor.

Husiler, Rima’da yeni bir güç merkezi oluşturmaya çalışıyor

Husi liderler, daha önce görülmemiş bir panik yaşarken, batı sahilinde ulusal ordu kuvvetleri karşısında ağır kayıplar veren militanlarına yardım için olağanüstü tedbirler alıyorlar.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ise Hudeyde’nin düşmesi halinde ne yapılacağına dair planları kapsamında, kentin doğusundaki dağlarla çevrili Rima kasabasında yeni bir güç merkezi oluşturmaya çalışıyor.

Darbe hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Hasan el-Makbuli, kuvvetlerinin Yemen’in batı sahilinde iktisadi bir savaş yürüttüğünü söyledi. Makbuli, Sana’da gerçekleştirilen bir toplantıda, kontrolleri altındaki bölgelerin ihtiyaçlarının karşılanması için batı sahilinde doğalgaz arama çalışmaları başlatıldığını bildirdi.

Husi cemaatinin projeleri hakkında bilgi veren el-Makbuli, bu projeler arasında Hudeyde limanının 60 kilometre kuzeyindeki Ras İsa limanını, bir doğalgaz merkezi haline getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Aktivistlere göre, Makbuli’nin sözleri, Husi militanların, Yemen Ulusal Ordusu ve Arap Koalisyonu’na karşı ağır kayıp vermelerine rağmen Hudeyde kentini ellerinde tutmakta neden ısrar ettiklerini ortaya koyuyor.

Öte yandan, Sana’daki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Abdulmelik el-Husi, kardeşi Abdulhalık el-Husi’ye üst düzey ordu komutanlarıyla birlikte Hudeyde’deki son gelişmeleri yakından takip etmek üzere bu kente gitme talimatını verdi.

Abdulmelik el-Husi’nin damadı ve Darbe Konseyi Başkanı Mehdi el-Maşşat ise sürpriz bir adım atarak, Husi saflarında savaşan kabile lideri ve saha komutanlarından Faris el-Habbari’yi, güç merkezine dönüştürülmek istenen el-Rime beldesine vali olarak atadı.

Şarku’l Avsat’a değerlendirmeler yapan kaynaklar, Husilerin, Hudeyde’nin düşmesi halinde el-Habbari’den, etrafı dağlarla çevrili ve kayalık bölgeleriyle bilinen Rima kentini, yeni bir güç merkezine çevirmesini istediğini ifade ediyor.