Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Tayvan Boğazı’na savaş gemisi yollayabilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’li yetkililer, Washington’un Tayvan Boğazı üzerinden Çin Denizi’ne savaş gemisi gönderme üzerinde çalıştığını söyledi. Bu durumun ABD ile Çin arasında gerginliğe sebep olacağından endişe ediliyor.

Tayvanlı yöneticiler, dünyadaki tartışmalı bölgelerden biri olan Güney Çin Denizi’nde, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yapılan çeşitli askeri manevralardan sonra ABD savaş gemilerini görmekten memnuniyet duyabilir.

ABD’ye ait bir savaş gemisi, ilk kez 2007 yılında Tayvan Boğazı’ndan geçmişti. George Bush dönemine denk gelen o tarihte bir ABD uçak gemisi boğazdan geçiş yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı Çin’in desteğini almak istediği için Pekin’e karşı sert açıklamalarda bulunmuyordu. Tayvan Boğazı’na savaş gönderilmesi fikri ilk kez Temmuz 2017’de gündeme gelirken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), kesin olmayan bir operasyona dair açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Çin, silah satışına karşı

Öte yandan, ABD yönetimi, Tayvan’da adeta bir Büyükelçilik gibi çalışacağı söylenen büyük bir araştırma enstitüsü açmaya hazırlanıyor. Ancak, Washington’dan üst düzey yetkililerin enstitü açılışı için Tayvan’a gitmeyeceği dillendiriliyor.

Trump’ın ABD Başkanlığına seçildiği tarihten bu yana ABD’nin Tayvan yönetimine 1.4 milyar dolarlık silah satışı yapması da Pekin hükümetini öfkelendiriyor.

Reuters’e değerlendirmelerde bulunan üst düzey ABD’li yetkililer, Washington yönetiminin Tayvan tarafından sunulan silah talepleriyle ilgilenme yönetimini değiştirerek, toplu değerlendirme yerine her silah talebini ayrı değerlendireceğini ifade etti.

ABD-Tayvan İşbirliği Meclisi’nde Reuters’in sorularını cevaplayan Robert Hamond Chimbers, “Yeni yöntem güvenlik ortağı olan Tayvan’ın savunma ihtiyaçlarını karşılayacaktır” şeklinde konuştu.