Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Genç bir kız, British Museum’a bombalı saldırı planlamaktan suçlu bulundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiliz polisi ve savcılarından edinilen bilgiye göre yargı, geçen pazartesi günü, İngiltere’de dağıtılan ilk ‘cihatçı’ kadın hücresine bağlı olan Londralı enç bir kızı British Museum’a saldırı düzenleme suçlaması yöneltti.

İddianameye göre 18 yaşındaki Safaa Boular, yetkililerin müdahalesi sonucunda internette tanıştığı DEAŞ örgütüne bağlı bir savaşçıyla evlenmek üzere Suriye’ye gitmesine engel olunmasının ardından bomba ve tüfek kullanarak bir saldırı planı yaptı. Boular, İngiltere’de DEAŞ’a bağlı bir saldırı planlamakla suçlanan en genç kadın. İngiltere’de doğan DEAŞ örgütü militanı, 32 yaşındaki Naweed Hussain ile evlenmek için iletişime geçtiğinde 16 yaşındaydı.

Ancak genç kızın örgüte katılma çabası 2016’nın ağustos ayında havaalanında gözaltına alınmasıyla başarısızlığa uğradı. Ailesiyle birlikte Fas’a gerçekleştirdiği seyahatin ardından pasaportuna el konuldu.

Boular bunun üzerine seyahat etmek yerine İngiltere’de detayları şifreyle kodlanmış bir saldırı planlamaya karar verdi. Boular’ın bombayı ‘ananas’ ile simgelediği, bağlantılı olduğu kişilerin ‘gizli ajanlar’ olduğu belirtildi.

Şu an 18 yaşında olan Safaa Boular 16 yaşındayken internet aracılığıyla bir DEAŞ üyesi ile iletişime geçti. Ardından Suriye’ye giderek örgüte katılmayı planladı. Böylece evlenerek birlikte intihar bombacısı olabileceklerdi. Naweed Hussain, sonraki dönemde drone ile gerçekleştirilen bir saldırıda öldürüldü. Hussain, Safaa’nın ablası Rizlaine Boular’a seyahat masraflarını karşılamak üzere 4 bin dolar gönderdi. Ancak polisler 2016’nın ağustos ayında iki kız kardeşi gözaltına aldı. Mahkeme onları kefaletle serbest bıraktı ancak pasaportlarına el koydu.

Safaa Boular, Hussain ile görüşmeyi sürdürdü ve British Museum’a el yapımı bombalarla saldırmayı planladı.

Kraliyet Savcılık Servisi’nden Sue Hemming, “Boular, çok sayıda ölüm ve yaralanmaya neden olacak bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlanıyordu” diye konuştu. Boular, Nisan 2017 ‘de terör eylemi hazırlığında bulunmakla suçlandı. Suçu, özel planlar yapan 22 yaşındaki kız kardeşi Rizlaine Boular ve 44 yaşındaki annesi Mina Dich’e attı.
Akabinde söz konusu üç kadının temasları takibe alındı. Savcılık bir çay partisinde ‘Alice Harikalar Diyarında’ hikayesi hakkındaki konuşmalarını ‘saldırı şifresi’ olarak değerlendirdi. Polis, Rizlaine ve annesini izlerini takip ettikten sonra tutukladı. Boular ve Dich’in olası bir saldırı için Westminster çevresinde gezindiği ve iki bıçak satın aldığı belirlendi.

Üç sanık, Rizlaine’nin arkadaşı olan Khawla Barghouthi adında dördüncü bir kadınla birlikte bir saldırı hazırlığında olduklarını itiraf etti. 21 yaşındaki Barghouthi, daha sonra suçunu kabul etti.

Safaa Boular, saldırı planladığına yönelik suçlamaları reddetti. Ancak mahkeme, geçen pazartesi günü Boular’ı suçlu buldu. Londra Terörle Mücadele Ajansı Başkanı Dean Haydon, planın İngiltere’de DEAŞ’a bağlı ilk kadın grubunu oluşturan bir aileyi kapsadığını belirtti. Haydon, “Üç kadın nefret ve zehirli fikirlere sahip. Bir terör saldırısı gerçekleştirme konusunda kararlılardı. Başarılı olsalardı, insanların ölümüne ve yaralanmasına neden olabilirlerdi” diye konuştu.

Rizlaine, annesi ve arkadaşı hakkındaki hükmün 15 Haziran’da verilmesi bekleniyor. Safaa Boular hakkındaki hükmün ne zaman verileceği konusunda ise henüz herhangi bir tarih belirlenmedi.