Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Putin ve Ruhani, Çin’de Güney Suriye’yi görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şangay İşbirliği Teşkilatı için gittiği Çin’in başkenti Pekin’de, Iran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmede Rusya ve İran arasında Güney Suriye’ye ilişkin beliren anlaşmazlıklar ele alındı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise dün yayınladığı açıklamada, ABD yönetimini, Suriye’de kontrolü altında tuttuğu bölgelerde terör örgütlerinin faaliyetlerine göz yummakla suçladı.

ABD ve Rusya arasında son zamanlarda Suriye’ye ilişkin bir zirve gerçekleştirileceğine dair tahminlerin yürütülmesi, Rusya’nın ABD’ye ilişkin olumlu yaklaşımlarda bulunmasıyla güçlenmişti. Ancak Moskova tarafından dün yapılan açıklamada, Washigton’u hedef alan cümlelerin yer alması dikkat çekti.

Rusya Savuna Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenko, açıklamasında, ABD’nin Suriye’deki yaklaşımını ‘Suç ihmalkarlığı’ olarak niteledi. “DEAŞ terör örgütü ABD’nin ihmalkarlığı nedeniyle yarın yeniden etkinliğini artırabilir” ifadelerini kullandı.

Putin ise Pekin’de son zamanlarda Suriye’nin güneyine dair oluşan anlaşmazlık nedeniyle Rusya ve ABD arasında oluşan gerginliğin gölgesinde, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, iki lider arasında gerçekleşen görüşmeye dair kısa bir bilgi verilirken görüşmeden çıkan sonuca dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Putin de görüşmede, Rusya ve İran’ın Suriye’deki işbirliğine rağmen somut sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.

Putin, görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, Ruhani’yi işaret ederek, “Suriye’de başarılı bir işbirliği ve yardımlaşmamız var. Bu yüzden buradaki görüşmemizde de somut sonuçlara ulaştık” dedi.

Ruhani ise “Rusya ile bölgenin güvenliği konusunda elle tutulur sonuçlara ulaştık. Bu sonuçlar birkaç gün içinde görülecektir” ifadelerini kullandı.

İki liderin görüşmenin sonuçları hakkında net bilgi vermekten kaçınmasına rağmen Putin’e Çin ziyaretinde refakat eden heyet üyeleri, medyaya yaptıkları açıklamalarda, görüşmenin zorlu geçtiğine işaret ederek, “İki ülke arasındaki anlaşmazlık bu kez çok açık. Her iki tarafta bazı konularda karşılıklı anlayışa ulaşmak için zamana ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuştu.

Rusya ve İran arasındaki sorunun kaynağının Suriye’de İran’a bağlı savaşan milis gruplar olduğuna vurgu yapan medya kaynakları, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın “Bütün dünya karşımıza gelse de Suriye’den çekilmeyeceğiz” şeklindeki açıklamasına dikkat çekiyor.