Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mogherini: Filistin sorunu 2 devletli çözümle mümkün | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Filistin sorunun AB’nin temel meselelerinden olduğunu ve AB’nin 2 devletli çözüm çerçevesinde çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Mogherini, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile yaptığı görüşmenin ardından dün düzenlediği basın toplantısında “Kudüs’ün geleceği bizim için önemlidir. Kudüs’ü Filistin devletinin ve İsrail’in başkenti olarak görmek istiyoruz. Ortadoğu’daki çatışmanın çözümü iki devletli çözümle mümkün” dedi.

Düzenlenen basın toplantısında Ürdün’ün bölgedeki rolünün önemine de değinen Mogherini, AB’nin sadece bağışlarla değil aynı zamanda yatırımlarla da ülkeyi desteklemek istediğini söyledi. AB’nin Ürdün’deki insani yardımları destekleyen bir anlaşma üzerinde çalıştığını söyleyen Mogherini, “Dünya ülkelerini Ürdün’e sağladıkları desteği sürdürmeleri için teşvik edeceğiz” diye konuştu. Suriye’nin güneyindeki gerilimi azaltma bölgelerinin Ürdün için oldukça önemli olduğunu ve AB tarafından desteklenen siyasi bir çözümün parçası olduğunu kaydetti.

Ürdün’ün terör ve radikalizmle mücadeledeki rolünü takdir eden Mogherini, AB’nin Ürdün ile ortaklığının devam edeceğini ve daha önce yapılan ödemeye ek olarak 100 milyon euro destek sağlayacağını belirtti.

“Ekonomi ve vergi reformlarının Ürdün halkına bağlı olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullanan Mogherini, Ürdün’deki insani yardım çalışmalarını desteklemek için 20 milyon euro tutarında bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen el-Safedi yaptığı açıklamada “Toplantı sırasında ikili ilişkiler ve bölgesel konuların yanı sıra bunları iyileştirmenin yolları hakkında da konuştuk” ifadelerini kullandı. Bakan, AB’nin desteğinden dolayı Mogherini’ye şükranlarını sunarak Ürdün’ün ekonomisini kalkındırmak ve yeni işler yaratmak konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Safedi “Filistin sorunu ve bu sorunun 2 devletli çözüm temelindeki çözümü, barış sürecindeki çıkmazın üstesinden gelme yollarını ve Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olması konularını ele aldık” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Safedi, Suriye’deki durumun ve güneydeki gerilimi azaltma bölgelerinin yanı sıra mülteci sorunu ve bu sorundaki AB desteğini de görüştüklerini aktardı.

Safedi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e de Ürdün’e sağladığı katkılardan dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Mogherini – Abdullah görüşmesi

Ürdün’ü ziyaret eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, başkent Amman’da Kral Abdullah ile yaptığı görüşmede bölgedeki krizler, Krallık’ın karşı karşıya kaldığı zorluklar, Ürdün ve AB arasındaki stratejik ortaklık ilişkileri ve bunları güçlendirmenin yollarını ele aldı.

Filistin meselesinin de ele alındığı görüşmede Kral, iki devletli çözüme dayanan Filistinliler ve İsrailliler arasında adil ve kapsamlı bir barışın sağlanmasının önemini ve başkenti doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Özellikle başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki krizlere siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Kral, Suriye’nin güneybatısındaki gerginliği azaltma bölgesini korumanın gerekliliğini vurguladı.