Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran parlamentosunda terör ile ilgili tartışmalı yasa ertelendi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran’da parlamentoyu uzun süredir meşgul eden “Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanını Engelleme Örgütü”ne katılıma ilişkin belirsizlik şimdilik aşıldı.

Haftalardır devam eden tartışmalardan sonra yasanın 2 ay ertelenmesine ilişkin oylama yapıldı.

138 vekil, İran’ın söz konusu uluslararası örgüte katılmasının ertelenmesi yönünde, 103 vekil ise katılımın gerçekleşmesi yönünde oy kullandı.

Hükümete muhalif muhafazakar milletvekilleri, bu sonuçla, dün, İran’ın örgüte üyeliğini şimdilik engellemiş oldu.

Yeni oylamanın, 2 ay sonra yapılması bekleniyor.

Parlamentoda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakci, İran’ın Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanını Engelleme Örgütü’ne katılmayı reddetmesi halinde yeni ekonomik yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.

Parlamentodaki İktisat Komitesi Başkanı Gulam Rıza ise oylamanın ertelenmesinin İran’nın nükleer anlaşma müzakerelerinde bir kozu olacağını ifade etti.

Örgüte katılım, 138’e karşı 103 oy ile ertelendi

İran’ın Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanını Engelleme Örgütü’ne katılımı, 2014 yılında P5+1 ülkeleri ile nükleer anlaşmayı imzalamasından bu yana gündemdeydi. Hükümet, İran Devrim Muhafızları dahil ülkedeki muhafazakar kesimle giriştiği uzun tartışmalardan sonra parlamentoya katılım için yasa taslağı sunmuştu.

Muhafazakar milletvekillerinin yıllık düzenlenen meclis başkanlığı seçimlerinde desteklediği İran Meclis Başkanı Ali Laricani, tasarının oylamasını engelleyen muhafazakar milletvekillerini eleştirdi. Laricani, parlamentodaki oylama sırasında muhafazakar vekillerin, meclis başkanının bulunduğu platformun önünde toplanmasının kanunlara aykırı olduğunu söyledi.

Hükümet kanadı ise tasarının amacının İran’ın Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanının Engellenmesi Örgütü’ne üye olarak, kara listeden çıkarılmasını amaçladığını ifade ediyor. Ancak, İran haber ajanslarında yer alan bilgiye göre, İran Ulusal Güvenli Komitesi, hükümetten tasarıyı iptal etmesini talep etti.

Öte yandan, İran Meclisi, tasarının görüşüldüğü oturumlarda sıcak tartışmalara sahne oldu. İran basınının verdiği bilgiye göre, muhafazakar vekiller, oylama esnasında meclis başkanı platformunun önüne tasarının reddini isteyen binlerce İranlının imzasının bulunduğu bir pankart açtı.

Muhalifler, İran’ın tasarıyı kabul etmesinin Ortadoğu’da İran ile bağlantılı olarak faaliyet gösteren Kudüs Güçleri ve Hizbullah gibi örgütleri olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Tasarının parlamento tarafından oylanmasının ertelenmesi tartışmaları bitirmezken. Meclis Başkanı Ali Laricani, oylama öncesi, tasarının birkaç hafta içinde onaylanması gerektiğini belirtmişti.

İran, son iki yıldır Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanını Engelleme Örgütü tarafından yayınlanan kara listede bulunuyor.

ABD yönetimi ise 2 hafta önce İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf’i yaptırım listesine ekleyerek, terörü doğrudan finanse etmekle suçlamıştı.

İran Parlamentosu İktisat Komitesi Başkanı, tasarının ertelenmesinin nükleer anlaşma müzakereleri öncesi Avrupa ülkelerine net bir mesaj gönderdiğini söyledi. “İran, nükleer müzakerelerde ikna olursa tasarının geçmesi için kısa sürede yeni bir oylama yapabilir” şeklinde konuştu.