Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump ve Kim anlaşmasının tam metni: Barış için ortak taahhüt | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, Singapur’da bir araya geldiği tarihi zirvenin ardından, Kuzey Kore liderinin Kore Yarımadası’nda tam nükleer silahsızlanma için söz verdiği ortak metne imza atıldı.

Fransız haber ajansı AFP tarafından yayınlanan iki liderin imzasının yer aldığı anlaşmanın tam metni;

“Başkan Trump ve Başkan Kim Jong-un, ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında yeni ilişkiler kurulması ve Kore Yarımadası’nda istikrarlı ve kalıcı bir barış rejiminin oluşturulması konularında derinlemesine ve samimi görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Trump, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne güvenlik konularında güvence verdi. Başkan Kim Jong-un da, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması konusunda kararlı olduğunu teyid etti.

ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında yeni ilişkilerin kurulmasının, Kore Yarımadası’nın yanı sıra dünya barışı ve refahına katkıda bulunacağına inanarak ve karşılıklı güven tesisinin Kore yarımadasında nükleer silahsızlanmayı teşvik edeceğini kabul ederek Başkan Trump ve Başkan Kim Jong-un şunları ilan etti:

1- ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, her iki ülke halkının barış ve refah isteğine uygun olarak ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında yeni ilişkiler kurmayı taahhüt ediyor.

2- ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore yarımadasında kalıcı ve istikrarlı bir barış rejimi oluşturma çabalarına katılacak.

3- 27 Nisan 2018 tarihli Panmunjom Deklarasyonu’nu (Güney ve Kuzey Kore zirvesinin ardından bildirilen) yeniden teyit eden Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması yönünde çalışma sözü veriyor.

4- ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, savaş esirleri ve kayıp kişilerin kalıntılarını bulup, kimlikleri tespit edilenlerin hemen geri iadesinin yapılması yönünde söz veriyor.

ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tarihlerinde ilk kez meydana gelen bu zirvenin büyük önem taşıyan bir olay olduğunu, iki ülke arasında yıllardır süren gerginlik ve düşmanlığın sayfasını çevirip, yeni bir geleceği müjdelediğini kabul ederek, Başkan Trump ve Başkan Kim Jong-un, bu ortak metnin hükümlerini tam olarak uygulamakla yükümlüdür.

ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti zirvesinin sonuçlarını uygulamak için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ilgili üst düzey bir Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti yetkilisi mümkün olan en erken tarihte takip görüşmelerini sürdürecek.

Başkan Donald Trump ve Başkan Kim Jong-un, ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında yeni ilişkiler geliştirme, Kore Yarımadası ve dünya üzerinde barış, refah ve güvenliği teşvik için işbirliği yapma konularında söz veriyor.”