Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’den Çin’e karşı yeni gümrük vergisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

16Washington-Pekin hattında ticari bir savaşın başlaması an meselesi. ABD, bugün Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanacak ek gümrük vergisi listesini açıkladı. Başkan Trump, 50 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 gümrük vergisini onayladı. Yeni gümrük vergileri, endüstriyel açıdan önem taşıyan teknolojik cihazları kapsıyor.

Çin: ABD’nin ek gümrük vergisi uygulamasına ‘derhal’ karşılık veririz

Pekin ise Washington yönetiminin bu hamlesine, kendi gümrük vergilerini artırarak karşılık vermeye hazırlanıyor.

Çin Dışişleri: ABD’nin kararı müzakerelere aykırı ve tek taraflı

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang bugünkü olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “ABD’nin tek taraflı, korumacı önlemleri benimsemesi ve Çin’in çıkarlarına zarar vermesi durumunda buna ‘derhal’ karşılık vereceklerini; meşru haklarını ve çıkarlarını garanti edecek gerekli önlemleri alacaklarını” söylemişti.

Bu arada The Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı’nın söz konusu gümrük tarifesini, Perşembe gecesi Beyaz Saray’da, aralarında Ticaret ve Hazine Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğu ticari danışmanlarıyla yaptığı toplantı sonrasında onayladığını bildirmişti.

Trump, geçtiğimiz Mart ayında, ‘fikri mülkiyet ihlallerini’ gerekçe göstererek 50 milyon dolarlık Çin ithalatının değeri üzerinden gümrük vergisini yüzde 25 oranında artıracağını açıklamıştı. ABD Başkanı daha sonra hedef ürünlerin listesinin değerini 100 milyar dolara çıkarsa da henüz bu konuda somut bir adım atmadı.