Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sadr şehrinde Bayram hüzünlü geçti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ın 79 bloktan oluşan Sadr şehrinin 10. bloğunda Ramazan Bayramı, geçtiğimiz hafta Şii silahlı birliklere ait cephane deposunun patlamasının ardından oluşan hasar nedeniyle hüzünlü geçti. 3 kişinin öldüğü, 120’den fazla kişinin yaralandığı patlamada 15 ev yıkıldı, 2 okul ve çok sayıda ev ağır hasar gördü.

Şehir 1960’lı yıllarda Abdulkerim Kasım’ın başkanlığı döneminde, güney kırsallardan eski Bağdat’a gelen çoğunluğu Şii halkı yerleştirmek için inşa edildi. Başlangıçta devrim anlamındaki ‘Sevre’ ismini taşıyan şehre daha sonra ‘Saddam’ın Şehri’, 2003 yılında ise Saddam Hüseyin döneminde suikaste uğrayan din adamı Muhammed Sadık el-Sadr’a ithafen ‘Sadr Şehri’ adı verildi. Sadr şehri bugün Mukteda el-Sadr ve oğlunun sarsılmaz kalesi olarak görülüyor.

Sadr şehri, son yıllarda önemli can ve mal kayıplarına neden olan terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak meydana gelen son patlama, 10. Blok sakinlerinden birinin ifadesiyle ‘dostun ateşi’ olarak görülerek daha çok acı verdi.

Şehir sakinlerinden Ahmed Zayir, bugünlerde Sadr halkının bayram ritüelleri yerine yaralılarla ilgilendiğini ve hasar gören binaların tamiri ile uğraştığını söyledi. 10. blokta dünyaya gelen evli ve 5 çocuk babası Zayir, Bağdat’ta askerlik yaparken izin için döndüğünde evinin ve civar bloklardaki diğer evlerin yıkıldığını gördü. Zayir, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada, “Geldiğimde evimin yıkılmış olduğunu gördüm. Yerlerde ailemin kan lekeleri vardı. Camlar ve kapılar kırılmış, tavan çökmüştü. Dehşete kapıldım. Ailemden kimseyi kaybetmedim. Babam, annem ve kız kardeşlerim ağır yaralandı. Eşim olay anında çocuklarımla birlikte annesini ziyaretteydi” diye konuştu. Sadr şehri sakini, Kadir gecesinde birçok kişinin ziyaret için şehir dışına gitmesi sayesinde kurban sayısının az olduğunu ifade etti.

Annesi, babası ve 3 erkek kardeşiyle 140 metrekarelik bir evde yaşayan Ahmed Zayir, şehirde silah deposunun patlamasından önce de birtakım zorlukların yaşandığını ancak şu anda gidebilecek bir evlerinin kalmadığını anlattı. Zayir, “Önceki bayramlarda hayat normaldi ve mutluyduk. Şu anda ise bu yıkımın ortasında bizim için kutlayacak bir bayram kalmadı’’ ifadelerini kullandı.

Mukteda el-Sadr 72 saat içinde olayın aydınlatılmasına dair talimat vermesine rağmen Ahmed Zayir, “Şimdiye kadar patlamayı kimin yaptığına dair herhangi bir şey bulamadık. Tek yapabileceğimiz bundan kabileler hareketini sorumlu tutmak ve bu felakete neden olanlara karşı resmi şikâyette bulunmak” diye konuştu.