Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail, eski bakanını ‘İran ajanı’ olmakla suçladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail, eski Enerji ve Altyapı Bakanı Gonen Segev’i, ‘İran ajanı’ olmakla suçladı.

İç Güvenlik Kurumu, bir ilke imza atarak İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet’in (Şabak), Segev’in iddianamesine ilişkin ayrıntıları yayınlamasına izin verdi. Şin Bet tarafından yapılan yazılı açıklamada, “1990’ların ortalarında Enerji ve Altyapı Bakanlığı görevini yürüten ve Nijerya’da yaşayan Gonen Segev, güvenlik suçu işledi ve savaş zamanında düşmana yardım etti. Segev, İran adına casusluk yaptı ve onlar için çalıştı” denildi.

Geçtiğimiz Cuma günü açılan davaya göre Segev, “düşmana rapor verme”, “savaş sırasında düşmana yardım etme” ve “İsrail Devleti’ne karşı casusluk” suçlamalarıyla yargılanacak. Detaylar, Gonen Segev’in 2012 senesinde, yaşadığı yer olan Nijerya’da İran istihbaratı adına çalışmaya başlayan bir ajan olduğunu gösteriyor. Segev’in ilk olarak İran’ın Nijerya’daki büyükelçiliğinde bazı İranlı yetkililerle bir araya geldiği, daha sonra iki kez bu ülkeyi ziyaret ederek bazı isimlerle görüştüğü öne sürülüyor.

Şin Bet, eski bakanın İsrail hakkında sızdırmış olduğu bilgiler arasında, “enerji tesisleri, güvenlik alanları, binalar, işçiler, siyasi ve güvenlik kurumlarındaki pozisyonların” olduğunu belirtti. Ayrıca Segev’in, sürekli iletişim halinde olduğu İran istihbaratından, mesajları şifrelemek için gizli bir iletişim aracı edindiği belirtildi.

İddianameye göre, Segev, İsrail’in enerji, güvenlik ve dış ilişkiler sektörlerinde çalışan İsrailli vatandaşlarla ilişkilerini sürdürdü ve yabancı yatırımcılarla çalışma toplantıları adı altında İran istihbaratıyla birlikte çalıştı.

İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne, Segev’in, vatana ihanet ve kutsal değerleri ihlal etmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılması gerektiğini kaydetti.

İddianameye ilişkin açıklama yapan Segev’in avukatları ise, yayınlanmasına izin verilen detayların çok ciddi olduğunu belirterek iddianamenin bütününün farklı bir tablo çizdiğine değindi.

Son yıllarda Nijerya’da yaşayan 62 yaşındaki Gonen Segev, Mayıs ayında Gine’de tutuklanarak İsrail’e teslim edildi. Uyuşturucu kaçakçılığı, pasaport sahteciliği, kredi kartı şirketlerini aldatmak suçlarından 27.000 dolar para cezasına ek olarak üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan Segev, 2007 yılında serbest bırakıldı.

1990’ların başlarında Tzomet Partisi’nden parlamentoya giren Gonen Segev, 1995 yılında Başbakan İzak Rabin’e düzenlenen suikast sonrasında Enerji ve Altyapı Bakanı olarak görev yaptı.