Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Barış aktivistleri Kabil’de | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’ın güneyindeki Leşkergah kentinde yürüyüş başlatan barış aktivistleri, yüzlerce kilometre yol kat ederek 18 Haziran’da başkent Kabil’e ulaştı. Taliban Hareketi ise Ramazan Bayramı dolayısıyla ilan edilen üç günlük ateşkesi sonlandırarak ülkenin birçok yerinde saldırılarına yeniden başladı.

Afgan Pajhwok Haber Ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai, Ramazan Bayramı münasebetiyle geçen yıl hükümetle imzalanan barış anlaşmasının ardından Kabil’e taşınan Hizb-i İslami (İslami Parti) lideri Gülbeddin Hikmetyar ile bir araya geldi. Ajans tarafından yayınlanan bildiride, Hikmetyar’ın ülkede ateşkes sağlamak üzere Gani tarafından yürütülen çabaları övdüğü belirtildi. Bildiriye göre Gülbeddin Hikmetyar, partisinin barış süreci ve ateşkese destek verdiğini de dile getirdi. Aynı şekilde Hikmetyar, üç gün süren ateşkesin, barışın ülke genelinde yaygın bir talep olduğunu ve Afganlar arasında uzlaşmanın sağlanabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Ajans, Gani’nin geçen pazar günü de bayramlaşmak ve ülkedeki ateşkese dair fikir alış verişinde bulunmak üzere ülkenin eski Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi ziyaret ettiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yayınlanan bildiriye göre Karzai, “Gani’nin Taliban ile ateşkes kararını” herkesin desteklemesi gerektiğini söyledi.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre, Helmand eyaletinin Leşkergah kentinde yürüyüş başlatan barış aktivistleri, Ramazan ayını da içeren 38 günün ardından 700 kilometrelik yürüyüşlerinin sonuna gelerek dün Kabil’e ulaştı. ‘Barış istiyoruz’, ‘Savaşa son verin’ sloganlarıyla şehre giriş yapan aktivist gruptan Muhammed Nazad, “Tullo” haber ajansına yaptığı açıklamada, “Halkımızın, barış için bir olmasını ve gelecek nesiller için bu sefaletten kurtulmasını istiyoruz” dedi. Nazad, “Hükümeti ve Taliban’ı barış ve uzlaşıya varmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Bir diğer aktivist de iki tarafa “ülkede kalıcı bir güvenliğin sağlanması için” birlikte çalışma çağrısı yaptı. Söz konusu aktivist, “Yeterince kan döküldü. Devam eden çatışmalarda birçok kişi şehit oldu” dedi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, barış yürüyüşüne katılanlar arasında öğretmenler, öğrenciler, tekerlekli sandalyedeki ve koltuk değnekli savaş gazileri de yer aldı. Ajans, yürüyüşe katılan bazı kadınların ellerinde Kuran-ı Kerim taşıdığını, bazılarının dans ettiğini, bazılarının birbirlerine süt ve ekmek ikram ettiğini ifade ederken bazı aktivistlerin de Afganistan’daki köylerden geçerken göz yaşlarına hakim olamadığını vurguladı.

Yürüyüşe katılan aktivistler, Ramazan ayı öncesinde günlük 30 ila 35 km yol kat ediyordu. Ancak Ramazan’ın başlamasıyla günlük 20 ila 25 kilometreye gerilediler. Aynı şekilde aktivistler, çatışmaların sürdüğü Gazni kentindeki bazı bölgelere girişin tehlikeli olması nedeniyle Taliban tarafından izin verilmediğini aktardı.

Reuters’ın aktardığına göre aktivistler, yürüyüşün Kabil’de sona ermeyeceğini ifade etti. Aktivistlerden Bedşah Han yaptığı açıklamada, “Kabil’den beklediğimiz desteği aldık. Şimdi çadırlarda oturma eylemleri düzenleyeceğiz ve daha fazla destek toplayabilmek için yürüyüşlerimize diğer bölgelerde de devam edeceğiz” dedi.

AFP’nin aktardığına göre barış yürüyüşü, protesto amaçlı düzenlenen oturma eylemleri ve açlık grevlerinin ardından Taliban’ın kalelerinden sayılan Helmand eyaletinde de başladı. Yürüyüşün, 23 Mart’ta şehirde yaşanan bir bombalı saldırıdan sonra kendiliğinden geliştiği belirtildi. Aktarılana göre çatışmaların sonlandırılması talebi, Taliban ve güvenlik güçleri tarafından karşılanmayınca bazı aktivistler bu mesajı doğrudan ülke liderlerine ulaştırmaya karar verdi. Bu bağlamda başlangıçta Helmand’dan Kabil’e doğru ufak çapta bir yürüyüşe başlanıldığı, daha sonra güçlü bir halk desteğine ulaşıldığı ifade edildi.

Barış aktivistleri, ateşkesin sağlanması, barış görüşmelerinin başlaması ve Taliban’ın öncelikli talebi olan yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi için bir takvimin belirlenmesi çağrısında bulunuyor.

Taliban Hareketi ise geçen pazar günü Afgan polisi ve güçleriyle yapılan ateşkesin uzatılması çağrısını reddettiklerini duyurdu. Hareket, “Ülke genelindeki mücahitlere yabancı işgalcilere ve ajanlara karşı operasyonlarını her zamanki gibi sürdürme emri verildi” açıklaması yaptı.

2001 yılındaki ABD işgalinin ardından ilk defa gerçekleştirilen ateşkes, Afgan siviller, Taliban ve güvenlik güçleri tarafından Ramazan Bayramı dolayısıyla ilan edilmişti.

AFP, Taliban unsurlarının 18 Haziran’da Nangarhar, Kunar, Lokman, Helmand ve Kandahar eyaletlerinde güvenlik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştiği bilgisini verdi.

Nangarhar Valiliği Sözcüsü Ataullah Hogyani, AFP’ye yaptığı açıklamada Nangarhar vilayetinin merkezindeki Celalabad’daki Nangarhar Valiliği binası önünde bir canlı bombanın kendini patlattığını belirtti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Radmaniş de Taliban’ın ateşkesi sonlandırması sonucu 9 eyalette çatışmaların patlak verdiğini ve 12 kişinin öldüğünü söyledi.

Radmaniş’in açıklamasına göre, yaklaşık 2 bin 500 Taliban unsuru ateşkesin üçüncü gününde Kabil’e girdi. Sözcü, birçok unsurun savaş cephelerine geri dönmeyi reddettiğini vurguladı.

Radmaniş, “Savaştan yoruldular ve çatışmaktan vazgeçtiler. Ancak güvenlik ve savunma güçlerimiz herhangi bir tehdidi önlemeye ve saldırılara cevap vermeye hazır” ifadelerini kullandı.

Reuters’ın üst düzey bir Taliban yetkilisinden aktardığına göre hareket, üç gün süren bayram ateşkesi sırasında şehirlerde dolaşmalarına izin verilen bazı savaşçılarına, hükümet yetkilileri ve güvenlik güçleriyle yaptıkları selfie nedeniyle tepki gösterdi. Taliban yetkilisi, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Dün gece şehirler ziyaret edilerek Afgan yetkililerle öz çekim yapan Taliban savaşçıları hakkında gerekli yaptırım kararlarının alınması için örgüt tarafından acil toplantı çağrısı yapıldı. Söz konusu kişilere gerekli uyarılar ulaştırıldı” dedi.

Yetkili, Taliban lideri Heybetullah Ahundzade ve diğer üst düzey liderlerin, Amerikan kuvvetleri ve diğer yabancı güçlerin de ateşkes kapsamına alınması talebini reddettiklerini söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen başkan bir Taliban yetkilisi de Afganistan’ın güneyindeki Helmand eyaletinde saldırı başlatma planı yaptıklarını duyurdu.