Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye-Washington hattında F-35 savaş uçağı gerilimi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Senatosu, Savunma Bakanlığı’na 2019 mali yılı için 716 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısının Türkiye ile ilgili bölümünde Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği ve ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmasının gerektiği ifade edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Senatosu’nda F35’ler ile ilgili alınan kararın ardından yaptığı açıklamada ülkesinin uygun başka alternatiflere sahip olduğunu ve ulusal savunma sanayi de dahil olmak üzere gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

ABD Senatosu’nun attığı adımı ‘talihsiz’ olarak nitelendiren Yıldırım, bunun Türkiye ve ABD arasında var olan stratejik ittifakın ruhuna aykırı olduğunu söyleyerek bu adımın Türkiye’nin savunma performansını etkilemeyeceğini de vurguladı.

Türkiye, 11 milyar dolarlık bir katkı ile diğer 8 ülkeyle birlikte F-35 savaş uçağı projesinde yer aldı. Şu ana kadar 800 milyon dolar yatırım yapıldı. ABD de proje kapsamında Türkiye’ye 100 F-35 savaş uçağı verilmesini onayladı.

“Türkiye alternatifsiz kalmaz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldığı bir televizyon programında konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini sabote etmek istemediğini kaydeden Çavuşoğlu, Washington’ın F-35’leri vermemek için ısrar etmesi halinde Türkiye’nin alternatifsiz kalmayarak bu uçakları Rusya veya herhangi bir NATO ülkesinden satın alabileceğini söyledi.

Ankara’nın S-400 füze savunma sistemini Rusya’dan satın almasıyla ilgili ABD’den gelen tehditleri de eleştiren Çavuşoğlu, “Rusya’dan S-400 füze sistemini satın aldık ve iş bitti. ABD’nin bu açıdan tehditleri ilişkilerimizi etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

FBI’dan 20 eyalette Gülen soruşturması

Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo’nun FBI tarafından 20 eyalette Fethullah Gülen Hareketi’nin vergi kaçırma ve vize sahtekarlığı da dahil olmak üzere çeşitli ihlallerine ilişkin soruşturma başlattığı bilgisini kendilerine verdiğini aktardı.

Gülen Hareketi operasyonunda 124 kişiye gözaltı kararı

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma doğrultusunda daha önce gözaltına alınan Gülen Hareketi mensubu askeri personelin verdiği ifadeler doğrultusunda tespit edilen 124 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Konya merkezli 31 ilde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Şüpheliler, Gülen Hareketi’ne bağlı olmakla ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kendilerine bağlı olan kişilere ‘mahrem imamlık’ yaptıkları iddiasıyla suçlanıyor.