Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan finansal piyasaları MSCI Dünya Endeksi’ne dahil oluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası endeks yapıcı MSCI (Morgan Stanley Capital International) tarafından dün yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ı, gelişmekte olan piyasalar endeksinde listelemeye başlayacağını duyurdu. Bu duyurunun, yerel hisse senedi piyasasını desteklemesi bekleniyor.

MSCI’nın liste duyurusu, Suudi Arabistan petrol devi Aramco’nun hisselerinin ilk kez halka arz edileceği ve yüksek beklentilerin olduğu bir ortamda gerçekleşti.

El-Kasabi: Suudi borsası, küresel piyasa saflarına ulaştı

Öte yandan Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid el-Kasabi yaptığı açıklamada, MSCI’nın ülkelerini gelişmekte olan piyasalar listesine dahil etmesinin, Suudi borsasının küresel piyasa saflarına ulaştığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Bakan el-Kasabi, gelişmekte olan küresel piyasa endeksleri listesine girmenin, artan yatırımlarla Suudi para piyasasındaki likiditeyi artıracağını, ihracatçıların ve yatırımcıların yatırım fırsatlarını çeşitlendirilmesine katkıda bulunacağını ve böylece piyasanın daha fazla istikrar ve ilerleme göstereceğini belirtti. Bu durumun, Vizyon 2030’un dünya için gelişmiş ve açık bir finans pazarı oluşturmaya yönelik hedefini yansıttığına dikkat çeken Bakan, bu durumun da Suudi Arabistan pazarının Körfez, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bölgesel ve küresel yatırımlar için önde gelen bir finans piyasası olarak rolünü artıracağını kaydetti.

Ticaret ve Yatırım Bakanı el-Kasabi, FTSE Russell ve MSCI Dünya Endeksi de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin küresel endekslerine katılma kriterlerini karşılama konusundaki Suudi Arabistan para piyasasında yaşanan olumlu gelişmelere övgüde bulundu. Bakan el-Kasabi’ye göre bu gelişmeler, Vizyon 2030 çerçevesinde artan yatırımcı güveni ve Suudi Arabistan para piyasasındaki iyileşme hızını yansıtıyor.

Bakan, bu adımın, yatırım fırsatlarını artırarak şirketler ve özel sektörde canlılık sağlayacağına işaret etti. El-Kasabi, bu durumun da finans piyasasındaki likiditeyi artırarak, ulusal şirketler ve yatırım ürünlerinin küresel pazarlardaki varlığının yanı sıra şirketlerin hisselerinin adil değerlenmesini sağlayacağını ve özel sektörü teşvik etmede önemli bir role sahip olacağını vurguladı.