Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ureykat: Washington, İsrail’in uygulamalarında ortaklık sergiliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden çekilme kararının yankıları sürüyor. Filistinli yetkililer, söz konusu kararın ‘İsrail’le ortak alındığını’ öne sürerek ABD’yi eleştiriyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, “ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekilme kararı, Washington’un uluslararası meşruiyet ve hukukun yerine işgal, yerleşim ve kuvvet yasasını seçtiğinin delilidir” diyerek karara tepki gösterdi.

“Gerçeklerin inkarı, onun varlığını yok sayamaz”

Ureykat, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ülkesinin İsrail’e karşı alınan kararları sebep göstererek Konsey’den ayrılmasını haklı göstermesini de eleştirdi. “Gerçeklerin inkarı, onun varlığını yok sayamaz” diyen Saib Ureykat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası toplum, işgale, yerleşimci uygulamalara, toplu cezalandırmaya, kuşatmaya, saha infazlarına, özellikle başta çocuklar olmak üzere tutuklamalara, evlerin yıkılmasına, etnik temizlik yapılmasına ve 1949 Cenevre Sözleşmesi’nin net bir şekilde ihlal edilmesine karşı çıkıyor. İsrail ile ABD’nin, Başkan Trump’ın suçlu uygulama ve politikalarında tam bir ortaklık içinde olduğu görülüyor.”

FKÖ Genel Sekreteri Ureykat, Filistin’in, Trump’ın tehditlerine rağmen uzman uluslararası kuruluşlara katılarak, Filistin halkına uluslararası korunma sağlanması, BM’de Filistin devletine tam üyelik verilmesi ve işgalci İsrail otoritesinin işlediği suçlarla ilgili uluslararası bir soruşturma komitesi kurulması için çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

“ABD’nin bu kararı şaşırtıcı değil”

Filistin Dışişleri Bakanlığı da ABD’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nden ayrılma kararını yorumlayarak, “Bu karar, ABD yönetiminin İsrail’e hesap vermesi konusunda koruma sağlamak için ne kadar aşırıya gidebileceğini ortaya çıkardı. ABD yönetiminin uluslararası hukuk ilkeleri ve insan hakları normlarını ihlal etmesine rağmen İsrail’i desteklemesine bakınca BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekilmesi şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, ABD’nin bu adımının Konsey’in bütünlüğü ve etkinliğini etkilemeyerek Konsey üyelerinin uluslararası hukukun ilkelerini destekleme ve sürdürme konusundaki ısrarlarını devam ettireceğine dair güvenlerinin tam olduğunu iletti.

İsrail, ABD’nin kararını memnuniyetle karşıladı

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, ABD’nin Konsey’den ayrılma kararından dolayı ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’e teşekkür edilerek, kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin uzun yıllardır ön yargılı, düşmanca ve İsrail karşıtı bir kuruluş olduğunu ispatladığının altı çizilen açıklamada, Konsey’in insan haklarını koruma misyonuna ihanet ettiği ileri sürülerek, “Konsey, sistemli bir şekilde insan haklarını ihlal eden rejimlerle mücadele yerine, Ortadoğu’daki tek gerçek demokrasi olan İsrail’e takıntılı bir şekilde odaklanıyor” ifadelerine de yer verildi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikki Haley, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte düzenlediği ortak basın açıklamasında, BM İnsan Hakları Konseyi’ni ‘iki yüzlü ve kendisine hizmet eden bir kuruluş’ olmakla suçlayarak Konsey’den çekilme kararını açıklamıştı.