Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan’ın MSCI Dünya Endeksi’ne katılımı, Suudi borsalarının cazibesini artırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Riyad/Musaid ez-Zeyani

MSCI Dünya Endeksi’nin Suudi Arabistan finansal piyasalarını, gelişmekte olan piyasalar endeksinde listelemeye başlamasının Suudi borsalarının cazibesini arttırması bekleniyor.

Listeleme işlemiyle fonlardan 45 milyon dolara kadar yabancı döviz akışının sağlanması hedefleniyor. Bu gelişmeyle Suudi Arabistan finansal piyasası likiditeyi tutma ve yeni halka arz atılımları yapma becerisine sahip olmanın yanı sıra, küresel endekse katılan en hızlı pazarlardan biri olma başarısını gösterdi.

Kararın, Aramco’nun halka arzına pozitif yansıması bekleniyor

Sermaye Piyasası Kurumu (CMA) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed el-Kuveyz, konuyla ilgili değerlendirmesinde, MSCI Dünya Endeksi’nin Suudi finansal piyasasını gelişmekte olan piyasalar endeksine eklenmesinin, yabancı yatırımcıları çekme ve petrol devi Suudi Aramco Şirketi’nin ilk halka arz teklifinin cazibesini artırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir basın toplantısı gerçekleştiren CMA Yönetim Kurulu Başkanı el-Kuveyz, aktif ve pasif fonlardan döviz akımı olmasının beklendiğini belirtti. Kuveyz, Suudi Arabistan borsasındaki halka arz sistemi ‘Tadawul’ ve CMA, Aramco’nun halka arzı için gerekli çerçeveyi oluşturmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Yatırımcı tabanının genişlemesi ve likidite seviyesinin artması gündemde

Suudi Arabistan borsalarının üç ay önce FTSE Russell ve şimdi de MSCI Dünya Endeksi tarafından gelişmekte olan piyasalar listesine eklenmesine değinen Kuveyz, bu gelişmelerin finansal piyasada yatırımcı tabanının genişlemesini destekleyeceğini ve likidite seviyelerini artıracağına dikkat çekerek bu başarıdan duydukları gururu ifade etti.

Tadawul Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sara es-Süheymi ise, FTSE ve MSCI hamleleriyle Suudi borsalarında kısa süre içerisinde gerçekleşen başarıları kutladıklarını ifade etti. Sara es-Süheymi bu başarıların, Tadawul ve CMA’nın finans piyasalarının verimliliğini artırmak ve yabancı yatırımcıları çekmek için gösterdikleri çabaların bir meyvesi olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan borsaları, geçtiğimiz yıl Haziran ayında MSCI Dünya Endeksi’ndeki izleme listesine eklenmişti. MSCI Dünya Endeksi tarafından şubat ayında yayınlanan özel bir raporda Suudi Arabistan gelişmekte olan bir pazar olarak tanıtıldı. Raporda, Suudi finansal piyasasının yabancı döviz limitleri oranının artırılması, nitelikli yabancı yatırımcıların kayıt işlemlerinin kolaylaştırılması, takas ve uzlaşı işlemlerinin iyileştirilmesi, kredi alımı ve borçlanmanın sağlanması ile kısa alım-satım süreleri gibi olumlu başarılar elde ettiği vurgulandı.

Tadawul Şirketi CEO’su Halid Hassan MSCI tarafından alınan kararın, Suudi piyasasına elindeki likiditeyi tutacak ve yeni halka arzların yapılmasını sağlayacak enerjiyi vereceğini söyledi. Tadawul Şirketi CEO’su, ‘MSCI endeksini takip eden pasif yatırımcıların önümüzdeki yıldan önce halka arz faaliyetlerine katılmayacağını ancak aktif yatırımcıların katılabileceğini sözlerine ekledi.

“MSCI kararı, halka arza hazırlanan büyük şirketleri memnun etti”

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Halid Hassan, MSCI kararının Aramco gibi halka arza hazırlanan büyük şirketlerin memnuniyetini artırdığını kaydetti.

MSCI-Suudi endeksi, Mayıs ve Ağustos 2019 tarihlerinde iki aşamalı olarak listelendikten sonra, 32 hisse senediyle gireceği gelişmekte olan piyasalar endeksinde yüzde 2,6 civarında bir ağırlığa sahip olacak.

MSCI Yönetim Direktörü ve Küresel Stok Çözümleri Başkanı Sebastian Liplick/Laplace, MSCI Dünya Endeksi’nin Suudi Arabistan ve Arjantin’i gelişmekte olan piyasalar endeksine desteklediğini ve bu listenin iki ülke içinde, küresel yatırım fırsatlarının genişletilmesine katkıda bulunacağını belirtti. MSCI Yönetim Direktörü, uluslararası yatırımcıların şu anda devam eden özelleştirme çalışmalarını göz önünde bulundurarak, Suudi Arabistan’ın gelişmekte olan piyasalar endeksindeki ağırlığının artmasına katkıda bulunacak yatırım fırsatlarını geliştirmeye devam etmesini beklediklerini söyledi.

MSCI, bağımsız bir endeks olan Suudi endeksini, pazarlanabilir MSCI Global Small Cap endeksi göstergesine göre gelişmekte olan piyasa limitlerini kullanarak ölçümlüyor. Bu gösterge, aynı zamanda MSCI ACWI (All Country World Index) serisinin bir parçası olan başlangıç indeksi formülünün temeli olarak da hizmet edebiliyor.