Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB, mültecilerin hapsedildiğine dair iddiaları yalanladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos, AB’nin mültecileri Guantanamo benzeri kamplarda tutacağına dair iddiaları yalanladı.

Avramopulos, dün, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç İdaresi ile AB ülkelerine sığınan mülteciler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yunan diplomat, bu örgütlerin bir araya gelerek ekonomik nedenlerden dolayı göç edenler ile güvenlik gerekçesiyle göç edenlerin tespit edilerek, ekonomik sebeplerle göç edenleri ülkelerine geri gönderilmesi için istişarelerde bulunulduğunu söyledi.

O iddialara yalanlama

Avramopulos, yasadışı yollarla göç yoluna çıkan mültecilerin, bir merkezde toplanarak çeşitli kriterlere tabi tutulmasını ön gören projenin, mültecilere geçersiz sebeplerle göç etmelerinin boşuna olduğu mesajını vereceğini belirtti. Dimitris Avramopulos ayrıca, AB üyesi ülkelerin bu tarz projeleri işletme gücünü tartacaklarını ifade ederek AB’nin gelen mültecileri Guantanamo benzeri kamplarda tutacağı iddialarını yalanladı.

Kabul merkezleri nereye kurulacak?

Mülteciler için kurulacak kabul merkezlerinin Tunus ya da Arnavutluk’ta kurulmasının teklif edildiği iddia edilse de, Avramopulos, henüz bu merkezlerin nerede açılacağına dair karar verilmediğini kaydetti.

UNHCR’den AB’ye önemli talep

UNHCR Komiseri Filippo Grandi ise AB ülkelerine, mültecilerin kabul işlemlerini hızlandırmasını talep etti.

Grandi önceki gün, Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında, “Çok sayıda AB ülkesinden, mültecilerin yeniden vatanlarına iade edilmesine dair talepler aldık. Ama beni asıl kaygılandıran geri gönderme ya da kabul işleminin yavaş ilerlemesidir. AB ülkelerinden bu işlemleri daha hızlı ve yerinde yapmasını bekliyorum” dedi.