Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan oylarını artırdı, partisinin oyları geriledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara/Şarku’l Avsat

Türkiye’de yeni başkanlık sistemine geçişe yönelik 16 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen referandumda onaylanan anayasa değişikliklerine göre, Türk seçmenler dün Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinde oy kullandı.

Elde edilen ilk sonuçlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yarışını ilk turda kazandığını ortaya koysa da, CHP tarafından yapılan ilk açıklamalarda sonuçlar sorgulanarak seçimlerinin ikinci tura kalabileceği öne sürüldü.

Resmi haber ajansı AA’ya göre, oy sandıklarının açılarak sayılmasının ardından Erdoğan oyların yüzde 52.55’ini kazanırken, en yakın rakibi olan CHP’nin adayı Muharrem İnce ise yüzde 30.67 oy alabildi.

Seçim sonuçlarına dair netleşen tablo

Parlamento seçimlerinde ise AK Parti yüzde 42.42 oy ile 293 milletvekili, CHP yüzde 22.74 oy ile 146 milletvekili, MHP yüzde 11.17 oy ile 49 milletvekili, HDP yüzde 11.47 oy ile 67 milletvekili ve İYİ Parti yüzde 10.07 oy ile 45 milletvekiline sahip oldu.

İttifaklara göre dağılımdaysa; Cumhur İttifakı 339 milletvekiline sahip olurken, Millet İttifakı 192 Milletvekili ile meclise girdi.

HDP ve İYİ Parti oyların yüzde 10’undan fazlasını alarak meclise girmeyi başarırken; hali hazırda 550 sandalyeli parlamentoda 317 milletvekiline sahip olan AK Parti’nin yeni sisteme göre 600 sandalyeli parlamentodaki milletvekili sayısı 293’e geriledi.

Mahir Ünal’dan AA’ya tepkiye cevap

Seçimlerin ardından AA’nın yayınladığı seçim sonuçları sorgulanırken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal AK Parti Genel Merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Özellikle Anadolu Ajansı’nın, milli ajansımızın hedefe konularak tehdit edilmesi kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

Rekor oranda katılım oldu

Seçimlerin sonuçlarının netleşmesinin ardından Huber Köşkü önünde toplanan vatandaşlara seslenen Erdoğan, seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştiğini söyleyerek rekor oranda katılımın olduğu bilgisini verdi.
Muhalifler, AA’nın verdiği resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan’ın zaferini ortaya çıkaran tabloya itiraz ederken Erdoğan, seçimlere halkın katılımının yaklaşık yüzde 90’a ulaştığını söyleyerek, “Bu, Türkiye’de demokrasi için büyük bir zaferdir. Dünyada böyle bir orana ulaşılmamıştır” vurgusunda bulundu.

“Önümüzdeki dönem ülkemiz için çok farklı olacak”

Önümüzdeki dönemde demokrasi ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının teşvik edilmesi üzerine çalışma sözü veren Erdoğan, “Rabbim sizlerin gayretleriyle lütfetti. Önümüzdeki dönem ülkemiz için çok farklı olacak” dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 16 yılda, vesayet güçleriyle, cuntalarla darbecilerle yaptığımız mücadele ile ülkemizi demokrasi ve ekonomide getirdiğimiz yerden geriye gidiş asla söz konusu değildir. Türkiye’nin her alanda daha iyiye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz. Darbecilerin, siyasi ekonomik tetikçilerin, sokak çetelerinin ve teröristlerin pençesinden kurtardığımız Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri haline getirmeden bize durmak, dinlenmek yok.”

“Özgürlüklerin sınırlandırılmasına müsaade etmeyeceğiz”

“Bu ülkede hiç kimsenin kökeninden, inancından, kıyafetinden ve hayat biçiminde dolayı horlanmasına ve haklarının kısıtlanmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen Erdoğan, ülkede özgürlüklerin sınırlandırılmasına, etnik veya dini görüşlerin dışlanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Erdoğan, ‘’Halkımızdan aldığımız bu destek bizi terörizme karşı mücadelemizi sürdürmeye itecektir” diyerek, önümüzdeki dönemde sözünü ettikleri projelerin tamamlanacağını, otomobil üretimi ve savunma sanayilerinin güçlendirilmesi konularında çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

“Seçim kurullarının önüne gidiniz”

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise seçimlerin ardından sandık görevlilerine ve destekçilerine çağrıda bulunarak, “Sandıkları asla terk etmeyiniz. Islak imzalı tutanakları almadan sandık başlarından ayrılmayınız. Islak imzalı tutanakları yetkililere teslim ettikten sonra lütfen bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum, seçim kurullarının önüne gidiniz” dedi.

“Türkiye Atatürk rotasına tekrar girecek”

Vatan Partisi’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek, oyunu İstanbul’da kullandıktan sonra yaptığı değerlendirmede “Türkiye Atatürk rotasına tekrar girecek” ifadesini kullandı.

AGİT, Türkiye genelinde 330 seçim gözlemcisi ile süreci izledi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türkiye genelinde 330 seçim gözlemcisi aracılığıyla herhangi bir kısıtlama olmaksızın seçim sürecini takip ettiklerini belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) Seçim İzleme Heyeti Başkanı Büyükelçi Audrey Glover, gözlem faaliyetlerine başladığı okulda gazetecilere yaptığı açıklamada, “AGİT heyetine yönelik herhangi bir engelleme yok. Her zaman kullandığımız metodolojide seçimleri gözlemlemeye devam ediyoruz. Bir sorun yaşamadık” şeklinde konuştu.

AGİT Parlamenter Asamblesi ve Avrupa Konseyi ile çalıştıklarına dikkat çeken Glover, faaliyetlerini şu sözlerle anlattı:
“Biz de kısa süreli gözlemcilerin yanı sıra sandıklarda seçim günü neler olacağını gözlemlemek için buradayız. Buradan da başka yerlere geçeceğiz. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki gözlemciler tüm bu oy verme sürecinin yanı sıra sayımlar ve tutanakların yazılması, yurt dışı oyların sayılmasını da izleyecekler.”

AGİT gözlemcileri bir ay boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerindeki oy sandıkları, seçim merkezleri ve seçime dair diğer çalışmaların denetlenmesiyle ilgili faaliyetlerini yürütüyordu.

Seçim gözlemcileri, seçimlerde uluslararası seçim standartlarının sağlanıp sağlanmadığı, seçime katılım, seçim iş ve işlemlerini izleyerek bu çalışmalar hakkında rapor sunacak.

HDP’den Suruç’taki seçimlere itiraz

HDP, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde seçim ihlalleri yapıldığı iddiasında bulunarak şehirdeki YSK’ya başvurdu.

Bir grup HDP’li aktivist basın açıklaması yaparak, soruşturma taleplerinin şehirdeki YSK’ya iletildiğini ve şikayetleri incelenene kadar söz konusu bölgedeki oylamanın durdurulduğunu aktardı.

“Seçimler kardeşlik bağlarını güçlendirecek”

Yeni başkanlık sisteminin uygulanmasından sonra Türkiye’nin son Başbakanı olacak Binali Yıldırım, seçimlerin sakin ve barış içinde geçeceğini ve kardeşlik bağlarını güçlendireceğini umduğunu söyledi.

Yıldırım, Türkiye’nin, uygulamaya geçilen yeni başkanlık sistemi ile istikrar ve güven eşliğinde yeni hedeflere doğru ilerlemeye devam edeceğini de dile getirdi.

“Seçim sonuçları Türkiye’de yeni bir döneme kapı aralayacak”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, seçim sonuçlarının Türkiye’de artık yeni bir döneme kapı aralayacağının altını çizerek, “Bugün seçim sonuçları itibarıyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bütün kurum ve kurallarıyla yürürlüğe girecektir. Yeni sisteme göre Türk halkı ilk cumhurbaşkanını, ilk parlamento üyelerini seçecektir” dedi.

Seçimlerin Türkiye genelinde demokratik bir olgunluk ortamında gerçekleştiğine dikkat çeken Bozdağ, “Artık siyasetçiler sustu, bugün sandıkta Türk halkı konuşuyor. Halkın söylediği mesajı akşam hepimiz beraber sandıklar açılınca göreceğiz. Milletin verdiği mesaj, karar her ne ise bizim şimdiden başımızın tacıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye yeni bir aşamaya giriyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Türkiye’nin güvenli ve istikrarlı bir seçimle yeni bir aşamaya gireceğinden eminim” diye konuştu.