Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed: 2021 seçimlerinde aday olmaya henüz karar vermedim | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Devlet Başkanı Esed, Rus NTV kanalına verdiği demeçte 2021’de düzenlenecek başkanlık seçimlerine dair soruları cevapladı. Ülkede düzenin yeniden nasıl sağlanacağına dair planlarını açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, 2021’de düzenlenecek olan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmaya henüz karar vermediğini, aday olup olmayacağını iki etkene bağlı olarak düşüneceğini söyledi.

Rus NTV kanalına röportaj veren Esed, 2021’de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına ilişkin sorulan soruya verdiği cevapta şunları söyledi:

“Adaylığımı koymak için gerekli etkenlerden ilki benim isteğim, diğeri de Suriye halkının iradesidir. Seçimlere halen üç yılımız var. 2021 yılına kadar Suriye halkı aynı kişiyi seçmeye hazır olacak mı? Yani Başkanın kendisini… Eğer olmazlarsa devlet başkanlığının bana ne faydası olur? Hiçbir şey yapamam, başarılı olamam, ülkeme bir katkı sağlayamam. Böyle bir durumda adaylık için cevabım ‘hayır’ olacak. Eğer beni isterlerse, o zaman bunu düşüneceğim. Ama yine de bunun hakkında düşünmek için henüz çok erken.”

Röportajın devamında ülkede referanduma duyulan ihtiyaca işaret eden Esed, anayasa reformunun sadece Suriye halkının iradesine bağlı olduğunu belirtti.

Batı’nın Suriye’nin yeniden inşasına katılmayacağının altını çizen Esed, ülkenin yeniden inşa için yeterli güce sahip olduğunu dile getirerek “Şu an bir savaş olmasına rağmen ülkeyi yeniden inşa etmek için yeterli güce sahibiz ve bundan eminiz” ifadesini kullandı.

Suriye’nin 2013 yılından bu yana herhangi bir kimyasal silaha sahip olmadığına da değinen Esed, Suriye ordusunun bu silahları kullandığına dair suçlamaların gerçeklerle hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı. Bunun, diğer ülkeler tarafından Suriye’ye doğrudan askeri müdahale için gerekli bir argüman olarak kullanıldığını kaydetti.

Rusya ile ilişkilerine de değinen Suriye Devlet Başkanı, “Suriye ve Rusya arasındaki dostluk 60 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Askeri işbirliği anlaşmasının üzerinden 40 yıldan fazla zaman geçti” dedi. Rusya ile ilişkilerde iki temel başlığın olduğunu söyledi.

İlk olarak Suriye ve Rusya’nın dünyanın neresinde olursa olsun teröre karşı mücadele ederek onu yenmeye odaklandığını belirten Esed, “Bu ilk hedefimizdir” dedi.

Esed, ikinci konunun uzun vadeli olduğuna işaret ederek “Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kaybedilen küresel dengenin onarılmasında çok önemli rol oynuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’nin kuzeyindeki duruma dair de açıklamalarda bulunan konuya ilişkin şunları söyledi:

“İki seçeneğimiz var. Bunlardan ilki Suriye’nin birçok bölgesinde normal yaşantıyı geri getirecek olan bir mutabakat. İkinci seçenek ise teslim olmamaları ve uzlaşmayı kabul etmemeleri halinde teröristlere saldırmaktır. Devletin otoritesini yeniden kurana kadar onlarla savaşmaya devam edeceğiz. Bu kesinlikle bizim en iyi seçeneğimiz değil. Ancak ülke üzerindeki devlet kontrolünü genişletmenin tek yolu budur.”