Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mattis bu hafta Çin’i ziyaret edecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Washington-Beijing hattında gerilim yükselirken; ABD Savunma Bakanı James Mattis, Çin’in başkenti Pekin’e bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Mattis’in bu hafta gerçekleştireceği ziyarette, ülkesinin Kuzey Kore ile yaptığı nükleer silah müzakerelerine destek araması bekleniyor. Dün gazetecilere açıklamalarda bulunan James Mattis, Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi’nde savaş gemileri konuşlandırarak elde etmek istediği stratejik hedeflerine karşı bazı icraatlarda bulunmak istediğini söylemişti.

4 gün sürecek Güneydoğu Asya turuna çıkmaya hazırlanan Mattis, Çin’in yanı sıra, Güney Kore ve Japonya’yı da ziyaret etmeyi amaçlıyor. Mattis’in, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında, Singapur’da gerçekleştirilen tarihi zirve sonrası Pekin yönetiminden, nükleer silahtan vazgeçmesi için Kuzey Kore’ye baskı kurmasını bekliyor.

ABD, Güney Kore, Japonya ve Çin’in bu konuda ortak hedefleri olduğunu vurgulayan ABD Savunma Bakanı Mattis, “Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması hepimizin ortak hedefidir. İnanıyorum ki bu hedefimizden geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı, Çin’in ardından Güney Kore ve Japonya’ya gidecek

Pekin ziyareti kapsamında, Çin Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri ile bir araya gelecek olan Mattis, daha sonra Güney Koreli mevkidaşı Song Young-moo ile görüşmek üzere Seul’e hareket edecek. James Mattis, Güneydoğu Asya ziyaretini Cuma günü, Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Japon Savunma Bakanı ile gerçekleştireceği görüşmeyle tamamlayacak.

Mattis, Seul ve Tokyo ziyaretleri kapsamında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Haziran’daki Singapur zirvesinde Çin Denizi’ndeki ortak askeri tatbikatları erteleme kararı nedeniyle bu başkentlerde oluşan endişeleri gidermeye çalışacak.

ABD ile Çin arasında, Pekin tarafının Çin Denizi’nde kuvvet konuşlandırması nedeniyle son zamanlarda gerilim artıyor. Mattis, geçtiğimiz hafta, Singapur’daki Shangri-La Güvenlik Konferansı’nda düzenlediği basın toplantısında, Pekin yönetimini, bölgedeki müttefiklerinin çıkarlarını dikkate almamakla suçlamıştı. Bakan Mattis, “Çin yönetimi aksi yönde açıklamalarda bulunsa da Güney Çin Denizi’ne askeri amaçlarla kullanılan silahlar gönderiyor” şeklinde konuşmuştu. Suçlamaları reddeden Pekin yönetimi ise Mattis’in açıklamalarını “sorumsuzca” ve “kabul edilemez” olarak nitelendirmişti.

ABD Savunma Bakanı Mattis, Pekin ziyaretine dair yaptığı açıklamada, amacının Çin yönetiminin uzun vadeli stratejik hedeflerini anlamak olduğunu ifade etti. İki taraf arasındaki mevcut ilişkilere dair yorumda bulunmaktan ise kaçındı. Pekin’e diyalog kurmaya gittiğinin altını çizen Mattis, “Oraya stratejik ilişkilerimize dair neler düşündüklerini doğrudan doğruya kendilerinden dinlemek için gidiyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), geçtiğimiz Mayıs ayında, 20 ülkenin katılımıyla düzenlenmesi kararlaştırılan RIMPAC askeri tatbikatına Çin’in katılımını askıya almıştı. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi de ABD-Çin ilişkilerini “gergin” olarak niteleyerek, iki ülkenin stratejik düzeyde “rakip” olduğunu ifade etmişti. Pentagon yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara tepki gösteren Çinli yetkililer ise ABD’nin Çin’i RIMPAC askeri tatbikatının dışında tutmasının gerginliği yükseltecek ilk adım olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.