Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da hükümet kurma çalışmaları Avn-Caca engeline takıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’da hükümet kurma çalışmaları, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Lübnan Güçleri Partisi Genel Başkanı Semir Caca arasında yaşanan sorunlar nedeniyle zora girdi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından olumlu bir havada başlayan hükümet kurma çalışmaları, Avn ve Caca arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle krize dönüştü.

Cumhurbaşkanı Avn, Başbakan Saad el-Hariri’nin sunduğu yeni hükümet taslağını, “Lübnan Güçleri’ne, kendi partisinin payından verildiği” gerekçesiyle reddetti.

Parlamento kaynakları ise hükümetin kurulmasının gecikmesinin sorumluluğunu Cumhurbaşkanı Avn ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil’e yükledi.

“Cumhurbaşkanı Avn, her hakkından feragat edecek değil”

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan bazı parlamenter kaynaklar, “Ülkedeki mevcut ekonomik zorluklar nedeniyle hükümetin bir an önce kurulmasını istiyoruz. Ancak, bu durumdan faydalanmak isteyen çevreler, bize kendi şartlarını dayatmak istiyor. Cumhurbaşkanı Avn, hükümetin kurulması için kendi partisinden Başbakan Yardımcısı atanmasından feragat etti. Ancak, bu onun her hakkından vazgeçtiği anlamına gelmez” dedi.

Hükümet kurma çalışmalarına yakın kaynaklar ise tüm engellere rağmen çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, “Hükümet kazanı kaynıyor. Bu yemek ya birkaç gün içinde hazır olacak ya da yanacak” şeklinde konuştu.

Başbakan Hariri liderliğindeki el-Müstakbel Partisi yetkilileri ise Hariri’nin geçtiğimiz Cuma günü, Cumhurbaşkanı Avn’a sunduğu belgenin hükümet yetkililerinin belirlendiği bir belge değil yalnızca nabız ölçen bir taslak olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan parti kaynakları, hükümetin kurulmasının önündeki en büyük engelin iki Maruni Hristiyan Parti olan Avn liderliğindeki “Ulusal Özgürlük Partisi” ve Semir Caca liderliğindeki “Lübnan Güçleri Partisi” arasındaki çekişme olduğuna dikkat çekti. “Hükümetin kurulması için acele edenler, şartlarını esnetmeli” ifadelerini kullandı.

Hariri ve Caca’nın her zaman aynı cephede olduğuna vurgu yapan bazı parti kaynakları, “Başbakan, Lübnan Güçleri’nin taleplerine, daha güçlü bir hükümet kurmak için cevap verdi” yorumunu yaptı.

Bakanlık paylaşımı gerilime neden oldu

Lübnan Güçleri Partisi’nin, Ulusal Özgürlük Partisi ile aynı ağırlığa sahip bakanlıkları talep etmesi nedeniyle iki parti arasındaki gerilim artmıştı.

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Ulusal Özgürlük Partisi üyelerinden Selim el-Huri, “İstisnasız bütün siyasi grupların hükümette temsil edilmesinden yanayız.
Ancak bu temsil, partilerin nispi seçim sistemiyle ilk kez gerçekleştirilen Mayıs seçimlerinde elde ettikleri başarıyla doğru orantılı olmalıdır. Bununla birlikte, Taif Anlaşması’nda belirtilen ilkelerle Cumhurbaşkanı’na verilen bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı payları da göz önünde bulundurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Lübnan Güçleri Partisi Eski Parlamento Sekreteri Fadi Kerem ise Ulusal Özgürlük Partisi’ne sert eleştiriler yöneltti. Partiyi, “Ulusal Yolsuzluk Partisi” olarak niteleyen Kerem, “Lübnan halkının kaynaklarını sömürme arzularının sınırı yok. Bu yolda hedefleri, kendilerine muhalefet eden herkesi yok etmektir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Lübnan’da hükümet kurulmasının önündeki tek engel Avn-Caca çekişmesi değil. Hizbullah’ın kendi saflarından parlamentoya katılan Sünnilere hükümette yüzde 10’luk bir pay verilmesi konusunda ısrar etmesi ve Başbakan Hariri’nin, Avn’a sunduğu taslakta es geçtiği ‘Suriye Toplumsal Milliyetçi Partisi’nin varlığı da ciddi bir engel teşkil ediyor.

“Sünni temsiliyeti, Hariri’nin tekelinde değil”

“Şii İkili” olarak adlandırılan Emel-Hizbullah ittifakı kaynakları, nispi seçim sisteminin, Sünni temsiliyetinin Hariri’nin tekelinde olmadığını gösterdiğine dikkat çekerek, “Lübnan’daki bütün grupların temsil edilmediği bir hükümetin yaşama şansı olmadığını” dile getiriyor.