Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki yollar birleşiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kore Yarımadası’nda esen barış rüzgarıyla sınırlar birbirine bağlanıyor. Kuzey Kore ve Güney Kore, inşa edilmesi planlanan yollar ile ekonomilerine güç kazandırmayı hedefliyor.

Kuzey Kore ve komşusu Güney Kore perşembe günü, iki ülke liderinin ikili ilişkileri güçlendirmek adına başlattıkları girişimin bir parçası olarak sınırlarının ötesinde yollar inşa etmek için görüşmelerde bulundular.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, nisan ayındaki tarihi zirve sırasında demiryollarını ve karayollarını birbirine bağlayacak ve iki ülke arasında yeni yollar inşa edecek geniş bir plan üzerinde anlaşmışlardı.

Ancak iki ülke arasındaki ulaşım ağlarının birbirine bağlanması, Kuzey Kore’nin eski ve yıpranmış altyapısının yenilenmesini gerektiriyor.

Güney Kore hükümetinin yayınladığı açıklamaya göre ayrıntıları görüşmek için sınırda bir araya gelen yetkililer, ilk aşamada Kore Yarımadası’nın batı ve doğu kıyıları boyunca uzanan iki rota seçti.

Açıklamada söz konusu yollardan birinin Güney Kore’nin doğu sınırındaki Gangwon vilayeti ile Kuzey Kore’nin doğusundaki Wonsan Limanı’nı birbirine bağlarken diğeri diğer yol da Kuzey Kopre’deki Kaesong kentini üleknin batısına ve başkent Pyongyang’a bağlayacak.

Taraflar, 20’nci yüzyılın başlarında Japonya tarafından inşa edilen demiryolunun modernizasyonu için “erken bir tarihte” ortak çalışma yürütmeyi kabul etmişti. Ancak bu çalışma, Yarıma’danın bölünmesine yol açan Kore Savaşı’ndan (1950-1953) sonra ihmal edildi.

İki ülke arasındaki ulaşım ağlarının birbirine bağlanması, dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi olan Güney Kore’ye Avrupa’ya ulaşmak için Çin ve Rusya pazarlarına giden bir güzergah sağlayacak.

Kuzey Kore ve Güney Kore halkları, 1953’te bölünmeye yol açan ateşkesten bu yana posta yolu da dahil herhangi bir şekilde doğrudan irtibatta bulunmadı.