Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır Genel İstihbarat Şefi Abbas Kamil oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

General Abbas Kamil, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin önünde Mısır Genel İstihbarat Servisi (GID) Başkanı olarak yemin etti. Nasır Fehmi de, ülkede güvenlik sisteminin entegre bir şekilde yenilenmesiyle ilgili olarak kabul edilen kurumun Başkan Yardımcısı olarak yemin etti.

General Halid Fevzi’nin görevden alınmasından sonra, Sisi, Ocak ayında Kamil’i, GID’yi yürütmekle görevlendirdi.

GID ülkedeki en yüksek istihbarat aygıtı ve Mısır başkanlığını doğrudan takip etmekte. GID merkezi Kahire’nin doğusunda, Hadaik el-Kubba banliyösünde yer almakta.

Sisi’nin Savunma Bakanı olduğu dönemde de bu görevi yapan Kamil, 2014 yılında Sisi’nin Cumhurbaşkanı olmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürlüğü görevine getirilmişti.

Üst düzey bir Mısırlı kaynak Şarku’l Avsat’a “Sisi’nin Abbas’ı istihbarat servisinin başına atama kararı, yeni Hükümet’in kurulması sırasında Savunma ve İçişleri bakanlarının değişmesinin ardından gerçekleşmesi göz önüne alındığında büyük önem taşıyor.

GID, Mısır’da 1954’te eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır’ın Mısır tarihi boyunca önemli bir rol oynaması için kurmaya karar verdiği hayati bir kurum. Mısır Cumhurbaşkanlığına bağlı bağımsız bir kurum olan GID’de Bakan rütbesinde bir Başkan, Bakan yardımcısı rütbesinde bir Başkan Yardımcısı bulunuyor.

23 Temmuz Devrimi Başkanlık Konseyi üyesi Zekeriya Muhyiddin, Mısır’ın ulusal güvenliğini koruyabilecek güçlü bir istihbarat aygıtı oluşturma görevine atanmıştı.

GID 1954 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır tarafından kuruldu. Nasır, GID’in başına Zekariya Muhyiddin’i getirdi. Salah Nasır ise 1957’den 1967’ye GID müdürlüğü görevini üstlendi ve yeniden onun komutası altında GID’nin önemi arttı. Nasır’ın gözetimi altında, GID kendi binasına taşındı ve Radyo, Bilgisayar, Sahtecilik ve Kara Operasyonları için ayrı ayrı bölümleri kuruldu. Teşkilatın masraflarını karşılamak için, Nasır bir cephe örgütü olarak, görünürde bir ithalat-ihracat firması olan Al Nasr Şirketini kurdu. O bağımsızlığını kazanmakta Cezayir, Güney Yemen ve çok sayıda Arap ve Afrika ülkelerinin yardımlarını alarak çok önemli bir rol oynadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı dışişlerinde resmen sorumlu olmasına rağmen; GID, Cemal Abdül Nasır’ın anti-emperyalist politikalarının bir parçası olarak birçok Arap ve Afrika ülkesinde bağımsızlık hareketlerini destekli. Nasır mahsül ve sanayileri kurmakta (Motorlu arabalar için Al Nasr Şirketi) dünya genelinde diğer istihbarat örgütleri ile iyi ilişkiler kurdu. Onun yapılarından biri Kahire Gezeera (Cezira) Kulesi’dir.

Temmuz 2013 yılında, 2012-2013 Mısır Protestoları sonucunda, Muhammed Rifat Şehata geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevden alınmıştı ve General Muhammed Ahmed Ferid yerini aldı.