Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ICRC: Myanmar mültecilerin geri dönüşü için güvenli değil | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer, Arakan’daki köylerin çoğunun yok edilmesi nedeniyle Arakanlı mültecilerin Myanmar’daki evlerine dönmelerinin güvenli olmadığını söyledi.

AFP haber ajansı, Maurer’in komşu Bangladeş sınırında yer alan bazı mülteci kamplarına gitmeden önce, maruz kaldıkları şiddet nedeniyle yaklaşık 1 milyon Arakanlının kaçmış olduğu Myanmar’ın sorunlu batı bölgesinde gözlem yaptığı bilgisini verdi.

“Köylerde gördüğüm şey yıkım”

Ajansa demeç veren Maurer, son birkaç gün içinde resmi ziyaret gerçekleştirdiği Arakan’daki durumu iyileştirmek için çok şey yapılması gerektiğini söyledi. Peter Maurer, “Köylerde gördüğüm şey yıkım, tehcir ve yaşam zorluğuydu. Mültecilerin dönüşü için doğru zaman olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Myanmar’daki zulme geri dönmek yerine Bangladeş’teki büyük çadır kentlerindeki zorluğa katlanmayı tercih eden ailelere yardım etmek için daha fazla çaba gösterilmesine gerektiğine vurgu yapan Maurer, “Geri dönmek isteyenlerin için de zemin hazırlamalıyız” dedi.

Guterres Bangladeş’e gitti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkelerinden kaçan yaklaşık 700 bin Arakanlı mültecinin yaşadığı Bangladeş’teki kamplara ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile Arakanlılar hakkında görüşen Guterres, bu ziyaretini mültecilerin Myanmar’a güvenli bir şekilde dönüşlerine dair olasılıkları araştırmak için kullanacağını dile getirdi.

İnsani yardım kuruluşları uluslararası gözlemcilerin bile büyük zorluklarla girebildiği Arakan’a dönüşün pek de güvenli olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Bangladeş ve Myanmar, Kasım ayında Arakanlıların ülkelerinde geri dönüşüne yönelik bir anlaşmaya varsa da, geri dönüş süreci askıya alındı ve iki taraf da çabalarının boşa gittiğine dair birbirine suçlamalarda bulundu.

Şimdiye kadar yaklaşık 200 kişi bu anlaşma kapsamında Myanmar’a giderken, Bangladeş’teki Arakanlı mültecilerin büyük çoğunluğu yasal haklar ve vatandaşlık garanti edilmeden geri dönmeyi reddediyor.