Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır ülkede mülteci kampları kurulmasını istemiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Parlamento Başkanı Ali Abdel Al, Brüksel’deki Avrupa Zirvesi’nde kabul edilen, ‘Avrupa ekonomik alanı’ dışındaki ülkelerde mülteci kabul kamplarının kurulması fikrine Kahire’nin karşı çıktığını açıkladı.

Alman medyasına açıklamada bulunan Abdel Al, “Mısır’da Avrupa Birliği’ne bağlı mülteci kabul merkezlerinin kurulması, ülkemizin anayasasını ihlal edecektir” dedi.

Mısır yasalarının mülteci kamplarının kurulmasına izin vermediğini aktaran Abdel Al, “Herhangi bir yasal göçmen istediği ülkede kalabilir. Belli yerlerde kalmaya zorlanamazlar” dedi.

Abdel Al, mülteci kamplarının kurulmasını reddetmesine rağmen, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in iltica politikalarına övgüde bulundu.

Mısırlı yetkililer bu fikre daha önce de karşı çıktı

Mısırlı yetkililer, daha öncede Avrupa’nın bu teklifini kabul etmemişti.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd geçen hafta yaptığı konuşmada, “Mısır’ın mülteciler ve göçmenler konusundaki tutumu herkese açıktır. Mısır’ın yasaları bu konuyla ilgili uluslararası hukuk ve uluslararası sözleşmelerle tutarlıdır” diyerek ülkesinin tutumunun, kendi topraklarında göçmenlerin barınması veya toplanması için kamplar kurulmasını reddetmeye dayandığını söylemişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise Aralık ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin toplama kamplarına karşı olduğunu dile getirmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi de Ocak ayında yaptığı açıklamada, 2017 Eylül ayından beri, Mısır’dan Avrupa’ya yasadışı göçmen taşıyan tek bir tekne çıkmadığını söyleyerek, bir daha da çıkmayacağı konusunda söz vermişti.

FRONTEX Direktörü Kahire’ye gitti
Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı (FRONTEX) Direktörü Fabrice Leggeri, birkaç gün önce Kahire’ye giderek, Mısır Dışişleri Bakanı ile yasadışı göç ile mücadele konusunda işbirliğini arttırma yollarını ele aldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’na göre, Leggeri görüşme esnasında AB’nin Mısır’ı, özellikle yasadışı göçle mücadele konusunda bölgedeki başlıca ortaklardan biri olarak gördüğünü dile getirdi.