Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İspanya parlamentosundaki ilk Faslı milletvekili Muhammed eş-Şayeb | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birkaç yıl Katalan parlamentosunda görev yapan Muhammed eş-Şayeb, İspanya parlamentosunda ilk Faslı milletvekili oldu.

1962 yılında Tanca’da doğan Şayeb, 4 yaşındayken ailesi ile birlikte Barselona yakınlarındaki Sant Boi de Llobregat kasabasına taşındı. Şayeb’in İspanyol parlamentosuna girişi bir tesadüf değildi. 1995’te başlayan bu siyasi yolculuk, aynı zamanda Şayeb’in Katalonya’daki Sosyalist Parti’ye katıldığı yıldı.

Muhammed Şayeb, 1994 yılında İbn Batuta Vakfı’nı kurarak siyasi arenaya giriş yaptı. Söz konusu vakıf Katalonya’da ikamet eden Faslıların ülkeye entegrasyonunu desteklemeye ve teşvik etmeye, Fas ve İspanyol kültürleri arasındaki yakınlaşmayı sağlamaya çalışan bir organdı. Vakfın projelerinden biri de Faslı gençleri bir araya getirmeyi, Fas dili ve kültürünü bu gençlere aşılamaktı. Bu proje 1995 yılında Barselona Belediye’sine sunulurken, Şayeb’in Katalonya’daki Sosyalist Parti saflarına katılmasının temel nedenini de bu proje oluşturdu.

Şayeb, Fas haber ajansına verdiği röportajda siyasetle ilk temasının 2003 yılında hayatını kaybeden José Ignacio Orind aracılığıyla olduğunu söyledi. O dönemde Sosyalistlerin yönetiminde olan Barselona Belediyesi’nde bir yetkili olan Orind, Vakıf tarafından Faslı vatandaşlara sunulan bu projeye destek vermişti.

Muhammed Şayeb, Granada (güney) ve Barselona üniversitelerinden eczacılık diploması aldıktan sonra ilaç sektöründe çok uluslu bir firmada çalıştı. Ardından 2003 yılında yapılan seçimlerde Katalan parlamentosuna milletvekili olarak seçildi ve 2010 yılına kadar iki dönem vekillik yaptı.

Şayeb 2003 yılının Kasım ayında ilk milletvekili seçimlerine girdiğinde muhacir bir aileden gelen göçmen bir adamın yalnızca göçmenleri değil aynı zamanda tüm Katalan halkını temsil edebileceğini göstermeyi hedeflediğini ifade etti.

Katalan meclisinde milletvekilliği yapmayı olumlu bir gelişme ve başarı kabul eden Şayeb, bunun çok uluslu Katalonya halkı ve Faslı göçmenler için bir umut olduğunu dile getirdi. Fas ve İspanya’nın çeşitli alanlardaki mükemmel ilişkilerini desteklemek ve geliştirmek için çalışacağını vurguladı.

Muhammed Şayeb, İspanya parlamentosunda milletvekili olmasının özelde Fasılların genelde ise tüm muhacirlerin kendilerini İspanya vatandaşı olarak hissetmelerine katkı sağladığını ifade etti.