Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İngiliz polisi ‘Bilinmeyen Madde’ olayını soruşturuyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Eski Rus Ajanı Sergey Skripal ve kızının geçen Mart ayında zehirlendiği Salisbury şehrinden birkaç kilometre uzakta, “bilinmeyen madde” ye maruz kalmaları nedeniyle cumartesi günü kritik bir durumda bulunan bir adam ve kadın, Salisbury’de hastaneye kaldırıldı.

Fransız Haber Ajansı (AFP)’nin bildirdiğine göre, Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlenmesine ilişkin soruşturmayı yöneten terörle mücadele polisi, acil durum servisinin “büyük bir olay” olarak nitelendirdiği soruşturmada yerel polise yardım ettiklerini söyledi.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, Burton Down Bilim Kompleksi’ndeki İngiliz Savunma Laboratuvarı’ndaki bilim adamları, iki olay arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını tespit etmek için araştırma yapıyor.

Cumartesi günü, kırklı yaşlardaki bir erkek ve kadın, yeni inşa edilmiş ıssız bir bölge olan Imbsbury köyündeki bir evde bilinçlerini kaybetmiş olarak bulunmuştu. Bölge halkından ve kurbanların arkadaşı olan 29 yaşındaki Sam Hobson, AFP’ye ölenlerin isimlerinin Charlie Rawley ve Don Stovergis olduğunu belirtti. Sky News de daha sonra bu bilgiyi doğruladı.

Önce Stovergis’in ve ardından da Rawley hasta olduğunu belirten Sam Hobson, “Üzerinden terler akıyordu ve onunla konuşmak mümkün değildi. Garip sesler çıkarıyordu. Vücudu öne ve arkaya doğru sallanıyordu. Sanki başka bir dünyadaydı” açıklamalarında bulundu.

Köy, Skripal ve kızının bir sandalyede baygın olarak bulunmasına neden olan zehirlenme olayının gerçekleştiği Salisbury’ye yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunuyor. Söz konusu olay Rusya ile ciddi bir diplomatik krizle sonuçlanmıştı.

Başbakan Teresa May’ın ofisi, olayın büyük bir ciddiyetle ele alındığını ve üst düzey bakanların gelişmelerden sürekli olarak haberdar edildiğini söyledi. Yetkililer aynı zamanda hükümet dairesinde son gelişmeleri ele almak, gerçekleri görmek ve durumu yerinde tespit etmek için acil bir toplantı düzenlediler.

Polisler, söz konusu erkeğin ve kadının “bilinmeyen bir maddeye” maruz bırakılmalarının ardından Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın tedavi gördüğü Salisbury hastanesinde tedavi gördüklerini ve durumlarının kritik olduğunu bildirdi.

Polisler başlangıçta kadın ve erkeğin eroin ve kokain kullandığından şüphelendiklerini, ancak hastalıklarına yol açan maddenin mahiyetini belirlemek için testlerin artarak devam etiğini ve bu olayla ilgili durumların pek çok ihtimale açık olduğunu belirtti.

Polisler, Imbsbury ve Salisbury’de güvenlik önlemleri alırken, söz konusu erkek ve kadının gittiği çeşitli yerlerin etrafını güvenlik şeridiyle kuşattı. İngiltere Halk Sağlığı Dairesi sözcüsü, olayın “kamuoyuna karşı herhangi bir tehlike teşkil etmediğini” belirtti.

Olayın gerçekleştiği bölgede oturan 27 yaşındaki Natalie Smith adındaki bir kadın AFP’ye, “Cumartesi günü itfaiye araçları ve ambulansların eve geldiğini ve caddelerin kapatıldığını gördüm. Önce olayın kimyasal bir kaza olduğunu ve sonra da uyuşturucuyla bağlantılı olduğunu söylediler. Son derece tuhaf bir durum. Burası çok ıssız bir yer” ifadelerini kullandı. Ayrıca, acil durum ekiplerinin üyelerinin koruyucu üniforma giydiğini belirtti.

Yerel bir meclis üyesi olan Robert Howell ise, evin dışında beş ambulans gördüğünü söyledi. Acil servislerin olaya verdikleri tepkinin, Skripal’ın zehirlenmesine verdikleri tepkiden “çok daha az” olduğunu belirtti.

Hastaların cumartesi günü tören için gittikleri Imbsbury Baptist Kilisesi de polisin güvenlik çemberine aldığı yerler arasında. Kilise görevlisi Roy Collins gazetecilere, Kilisenin söz konusu şahısların gittikleri kamuya açık olan son yer olduğunu anladık. Şoka uğradık ve kafamız karıştı. Çünkü iki şahıs da kilisenin daimi üyesi değiller” açıklamasını yaptı.

Collins törene yaklaşık 200 kişinin katıldığını, ancak hiç kimsenin hastalık belirtisi göstermediğini belirtti. BBC’nin bildirdiğine göre, Salisbury ve Imbsbury’nin bağlı olduğu Wiltshire ilçesindeki komiser Angs McPherson polislerin durumu kontrol etmek için çalıştığını söyledi. Yanı sıra bu olayın Skripal davasıyla ilgili olduğuna inanmak için bir sebebin olmadığını ifade etti.

67 yaşındaki Skripal ve onu ziyaret için Moskova’dan gelen 33 yaşındaki kızı Yulia, Salisbury Hastanesi’nden ayrılmadan önce uzun bir süre tedavi görmüşlerdi. Onlara yardım eden polis memuru Nick Bailey de tedavi için hastaneye getirilmişti. Rusya, İngiltere’nin Skripal’ın zehirlenmesiyle bağlantısı olduğu yönündeki suçlamalarını reddetmişti. Bu durum, Rusya ile Batı arasında, onlarca diplomatın misilleme olarak sınır dışı edilmesine yol açan diplomatik bir krize yol açmıştı.

İngiltere, eski Sovyetler Birliği’nde geliştirilen “Noviçok” olarak bilinen sinir gazının Skrippal ve kızını öldürme girişimi için kullanıldığını doğrulamıştı.