Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abdürraşid Dostum’un 3 yakın koruması öldürüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdürraşid Dostum’un üç yakın komutanının, özel kuvvetler ile aralarında çıkan çatışma sonucu öldüğü belirtildi.

Ülkenin kuzeyindeki Faryab eyaletinde son 3 gün içinde yaşanan ikinci hadise olan çatışma, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın derinliğini ortaya koydu.

Dostum’un en güçlü komutanı Nizamuddin Kaysari, şiddetli çatışmaların ardından Afgan ordusundaki yerel komutanlarla yaptığı görüşme sonrası Çarşamba günü tutuklanmıştı.

Kayseri’nin tutuklanması ülkede ayaklanmaya sebep olurken, düzenlenen protesto gösterilerinde 2 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Göstericiler hakimin bulunduğu yeri hedef alıp ateşe verdi.

Bölge Meclisi üyeleri Nadir Saidi ve Baki Haşimi, hükümet güçlerinin Kaysari’yi eyaletin başkentindeki evinden silahla almayı denediğini, ancak korumalarının direnişiyle karşılaştığını söyledi. Olayda üç korumanın öldüğü, diğerlerinin ise yaralandığı aktarıldı.

Yetkililere göre, protestocular sabah tekrar sokaklara çıktı ve Kaysari’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Afgan birlik hükümetinin, Özbek azınlık lideri General Dostum ile gergin bir ilişkisi bulunuyor.

Siyasi bir muhalifin kaçırılması ve işkence yapılması nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmadan önce Mayıs 2017’de Afganistan’dan ayrılan Dostum, halen Türkiye’de yaşıyor.