Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sirte’de halkın güvenlik ve yaşamsal şikayetleri artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın kuzeyindeki Sirte’de halk, yaşamsal zorluklardan, Ulusal Uzlaşı Hükümeti’nin kendilerini görmezden gelmesinden ve güvenlik durumunun bozulmasından şikayetçi. Sirteliler, teröre karşı gösterdikleri iradenin neticesinde hükümetten yeterli hizmeti almayı bekliyor.

Trablus’taki Başkanlık Konseyi yaptığı açıklamada, “kenti eski durumuna döndürmek ve DEAŞ’ın bıraktığı olumsuz etkileri yok etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini” vurguladı.

Sirte halkının yüzde 53’ü geri döndü

Kentin, radikalizm yanlısı terör örgütünden kurtulmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yanmış ve yıkılmış evler, Sirte sokaklarında göze çarpmaya devam ediyor. Şarku’l Avsat’ın sivil bir aktivist olan Ahmed İmkavi’den edindiği bilgiye göre, halk, Sirte’nin DEAŞ’tan özgürleştirilmesinden bu yana hükümetin hizmetlerinden yoksun ve birçok mahalle yıkık dökük evlerle dolu. İmkavi, “İstatistikler, kentin kurtuluşundan beri geri dönen vatandaşların sadece yüzde 53 oranında olduğunu gösteriyor” dedi.

Kent harabeye dönen evler ve DEAŞ cesetleriyle dolu

Ancak aktivist Ahmed İmkavi, Sirte’deki duruma dair trajik bir tablo çizdi. “Kentte nasıl bir yaşam sürebiliriz? DEAŞ örgütüne mensup cesetler, hala yıkık evlerin enkazlarının altında” diyen İmkavi, bin 700 ailenin evinin ise yıkıldığına dikkat çekti.

Halkın yaşadığı ekonomik ve yaşamsal krize değinen aktivist, “Bankalarda, ihtiyacımızı karşılayacak nakit yok. Hastaların ihtiyaç duydukları en basit ilaç ve bakım bile hastanelerden sağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

20 Haziran’da Sirte belediyesi, herhangi bir bölge belirtmeksizin, DEAŞ’a karşı mücadelede evleri zarar gören sakinlere, bir kira bedelinin ödeneceğini açıklamıştı. Yayınlanan bildiride de “Belediye, vatandaşlara kira bedelinin ödeneceğine dair güvence veriyor. Şeffaflık ve sahiplerine haklarının verilmesi konusunda ilgili listeler, yakın bir zamanda Facebook’ta belediye sayfası üzerinden açıklanacak” ifadelerine yer verildi. Ancak henüz bildiride geçen durumlar gerçekleştirilmedi.

Bu ayın başlarında Sirte Belediye Başkanı Muhtar el-Madani ile Konut ve Kamu Hizmetleri Dairesi Başkanı Mahmud Acac, DEAŞ’la mücadelede zarar gören evlerin etkin bir şekilde tespit edilmesine ilişkin Başkanlık Konseyi kararlarının aktifleştirilmesi de dahil birçok konuya dair görüşme gerçekleştirdi.

Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Fayiz el-Sarac ise, Sirte’nin 18 Aralık 2016 tarihinde DEAŞ’tan özgürleştirildiğini açıkladı. El-Sarac, o dönemde yaptığı açıklamada, durumu “Libyalıların teröre karşı iradesinin zaferi” olarak nitelendirdi. Ancak bu zafer, kent sakinlerinin üzüntülerini dindirmedi. Sirte’deki yaşamsal krizlerin tırmanışı çerçevesinde geçtiğimiz hafta belediyedeki iletişim konseyi ile bir araya gelinerek Sirte kabilelerinin sosyal konseyi düzenlendi.

Konseyde, “şehirdeki esir ve kayıplar” konusunda bir dizi mesele ele alındı. Görüşmede ayrıca, likidite eksikliği, artan fiyatlar ve fiyat kontrolüne yönelik uygulamalar masaya yatırıldı. Bir yerel yetkili yaptığı açıklamada, (başkent Trablus’un 200 km doğusunda yer alan) Mısrata hapishanesindeki gençlerin durumunun görüşüldüğünü ifade etti.

Aynı şekilde aktivist İmkavi de gençlerin hala hapishanelerde olduğunu, ancak Sirte’de önde gelen isimlerin yürüttüğü uzlaşı çabalarıyla sayılarının azaldığını belirtti.

Sıkıntı yaşayan Sirte halkı hükümete tepkili

Şarku’l Avsat’ın yerel yetkiliden edindiği bilgiye göre, “Vatandaşlar, hükümetin taleplerini görmezden gelmesi ve DEAŞ’ın Sirte’den gönderilmesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen zarar gören evlerinin zararının karşılanmaması dolayısıyla öfkeli ve sıkıntılı” ifadelerini kullandı. Yetkili ayrıca, “Sirte Belediyesi’ndeki proje dairesi, altyapının eski haline dönmesi umuduyla şehir içindeki ana kavşaklara trafik lambaları koyma projesini uygulamayı sürdürüyor” dedi.

Aynı şekilde güvenlik raporları, kimliği belirsiz silahlı unsurların birkaç gün önce Sirte’nin doğu girişinde Kazazefe kabilesinden iki öğrenciyi kaçırdığını ortaya koydu. Ancak kaynaklar ise Sirte’deki güvenlik durumunun istikrarlı olduğunda ısrarcı.